Koronavirüs çocuk haklarını ağır bir şekilde etkiliyor

Bir sivil toplum örgütü, koronavirüs krizinin dünya genelinde çocuk haklarını ağır bir şekilde etkilediğini belirterek, zorla iş ve evliliğin artma riski olduğu uyarısında bulundu.

Amsterdam merkezli çocuk hakları örgütü KikdsRights, salgının ekonomik sonuçları ve hükümetlerin hastalığını önlemek için aldığı tedbirlerin “çok sayıda çocuk üzerinde felaket etkide” bulunduğunu belirtti.

KikdsRights kurucusu ve başkanı Marc Dulleart, yaptığı yazılı açıklamada “Bu kriz çocukların refahı alanında gerçekleşen ilerleme yıllarını geriletiyor” dedi.

Örgüt, okulların kapanmasının özellikle gençleri iş ve çocuk evliliği karşısında çok kırılgan hale getirdiğini kaydetti.

KikdsRights, sağlık tedavileri üzerindeki baskıların da çocuk felci ve kızamık gibi bazı hastalıklara karşı aşılama programlarına son verdiğini belirtirken, bu durumun yüzbinlerce ek ölüme yol açabileceği uyarısında bulundu.

Örgüte göre 23 ülkede kızamığa karşı aşılama kampanyalarının durması şimdiye kadar 78 milyonu aşkın çocuğu etkiliyor.

Dulleart, çocuk haklarına özel bir dikkat göstermenin hiç olmadığı kadar gerekli olduğunun altını çizdi.

KikdsRights 2020 çocuk hakları sıralamasını da açıkladı. 182 ülke çocuk haklarına saygı çerçevesinde derecelendiriliyor. İzlanda yıllık bazda birinci sırada gelirken, bu ülkeyi İsviçre ve Finlandiya takip etti. Çad, Afganistan ve Sierra Leone son sıralarda yer alıyor. Türkiye sıralamada, Şili, Macaristan ve Umman’ı takiben 22’nci sırada yer alıyor.