Güney Amerika’da 10350 yıl önce de tarım yapılıyordu

Bolivya’da yapılan çalışmalar sonucunda günümüzden 10 bin yıl öncesine ait tarımsal faaliyetlere dair izlerin bulunduğu duyuruldu.

Dünyada Ortadoğu’daki Verimli Hilal’den sonra en eski tarımsal faaliyetlerin yapıldığı bölgelerden birinin Güney Amerika’da olabileceği savunuluyor.

Bolivya’nın Moxos Ovası’na ait uydu fotoğraflarını inceleyen Bolivyalı ve İspanyol bilim insanları, bölgede günümüzden 10 bin yıl önce tarım yapıldığını tespit etti. 6 bin farklı uydu fotoğrafının verileri, bu tarihi tam olarak 10 bin 350 öncesine dayandırıyor.

MISIR, KABAK VE MANYOK KALINTILARI BULUNDU

Tarımsal kültür izine rastlanan höyüğe dair verilerde, höyüğün 75 metre çapında olduğu ve bulunduğu savandan 0,5 ila 3 metre yüksek olduğu tespit edildi. Söz konusu bölgenin kış aylarındaki sellerden etkilenmemesi nedeniyle bölgede halen ağaçların yetiştiği kaydedildi.

Höyükte manyok, mısır ve kabak ekildiği de bu çalışma sayesinde belirlendi.

YENİ BİR BEŞİK

Araştırmalarına ilişkin konuşan Barselona Pompeu Fabra Üniversitesi uzmanlarından Javier Ruiz-Perez, Çin, Ortadoğu, Güneybatı Meksika ve Kuzeybatı Amerika’nın yanında tarımın beşiği olan beşinci bir bölgenin bulunmuş olabileceğini vurguladı. Ruiz-Perez, bundan sonraki çalışmalarında bölgede kimlerin tarım yaptığına odaklanacaklarını belirtti.

2013’TE BULUNMUŞTU

2013 yılında İsviçre’nin Bern Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı bir çalışmada Moxos Ovası’ndaki höyük tespit edilmişti. Buradaki höyükte daha önce de seramik, salyangoz kabukları ve odun kömürü izlerine rastlanmıştı. 

Şimdiye kadar tarımın beşiği olarak kabul edilen diğer bölgelerin başında gelen Kürdistan, Irak, Suriye, Lübnan, İsrail gibi ülkelerde bulunan Verimli Hilal’de tarımsal faaliyetler ise günümüzden en az 11 bin yıl öncesinde başlamıştı.