Geleceğin magvel treninin yeni versiyonu daha tasarruflu olacak

Japonya’da önümüzdeki yıllarda kullanıma hazır olması planlanan manyetik raylı trenlerin yeni versiyonu önemli oranda enerji tasarrufu sağlayacak şekilde tasarlandı.

JR Cenral adlı demiryolu şirketi tarafından üzerinde yıllardır çalışılan manyetik levitasyonlu trenler (Magvel) üzerindeki çalışmalar sürüyor. 2015 yılındaki denemelerinde saatte 603 kilometre hıza ulaşan Shinkansen LO’nun yeni versiyonu da denemelere başladı.

Dolu haliyle saatte 500 kilometre hıza ulaşması planlanan bu trenlerin yeni versiyonunun en önemli avantajı olarak, havaya karşı rezistansı gösteriliyor. Trenin bu hıza burun kısmı dalgalı biçimde 15 metre daha uzatılan 28 metrelik lokomotifi sayesinde ulaştığı bildiriliyor.

Magvel türü trenlerin yeni versiyonunun eskilerine oranla rüzgârın yavaşlatma hızına karşı daha dirençli olduğu ve bu direncin yüzde 13 fark ettiği öğrenildi. Bu sayede yolcularla birlikte 500 kilometreye kadar ulaşabilecek olan trenin daha az elektrik tüketeceği öngörülüyor.

Yeni versiyon Shinkansen LO’nun başkent Tokyo’nun güneyindeki Shinagawa ile Nagoya arasındaki 236 kilometrelik hattı 40 dakikaya kadar düşürmesi amaçlanıyor. Bu versiyonun 2027 yılında kullanıma hazır olması da planlanıyor.

Söz konusu versiyonun prototipinin duyurulduğu mart ayından bu yana ülkenin orta kesimlerindeki Yamanashi deneme hattı üzerinde 2,2 milyon kilometrelik test sürüşü gerçekleştirildi.