Fransa’da otomotiv krizi: Elektrikli araç teşvikleri arttırılıyor

Otomotiv sektörü büyük bir kriz içinde olan Fransa’da hükümet, çevre dostu araç satışlarını arttırmak için ciddi para yardımları planlıyor.

Fransa’da Covid-19 kaynaklı ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerin başında otomotiv üreticileri geliyor. Ülkenin önde gelen markası Renault’un kriz nedeniyle binlerce çalışanı işten çıkarmayı gündemde tuttuğu bir dönemde hükümet ise, mali yardımlarla sektörü ayakta tutmaya çalışıyor.

Dün Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından yapılan açıklamaya göre, şirketlere yapılacak mali yardımlara ek olarak tüketiciler için de ek teşvikler sunulacak. Sadece Nisan ayında yüzde 87’lik bir kayıp yaşayan sektörün toparlanabilmesi için getirilen toplamda 8 milyar Euro civarındaki devlet yardımları, farklı teşvikler içeriyor.

Bu kapsamda elektrik motorlu araçlara verilen 6 bin Euro teşvik primi, 7 bin Euro’ya çıkarılacak. Bu yardım şirketler için destek ise 3 bin Euro’dan 5 bin Euro’ya çıkarılıyor. Hibrit olarak adlandırılan ve yakıtın yanı sıra elektrikle de çalışan araçlar için verilecek teşvik ise 2 bin Euro olacak.

ESKİ ARAÇ DEĞİŞTİRME TEŞVİĞİ GENİŞLİYOR

Ayrıca bugüne kadar 14 yaşın üzerindeki dizel ile 23 yaşın üzerindeki benzinli araçlarının yerine yeni veya daha az yakıt tüketen termik motorlu araç alacaklar için geçerli olan yardımların kapsamı genişletilecek. Bu kapsamda bin 500 ila 3 bin Euro arasında olacak yardımlardan 9 yaş üstü dizel veya 14 yaş üstü benzinli araç sahipleri yararlanabilecek.

Bu yardımdan yararlanmak için daha önce yalnız yaşayan bir birey için 13 bin 489 Euro olan vergi beyannamesindeki referans gelir, 18 bin Euro’ya çıkarılacak. Vergilerdeki referans gelir, kazanılan tüm gelirlerden yüzde 10 düşürülerek hesaplanıyor ve yaklaşık 200 bin aracın bu kapsamda satın alınması hedefleniyor. Ancak bu teşvikin geçici bir süre için düşünüldüğüne dikkat çekildi.

KÜÇÜK ŞİRKETLERE 1 MİLYAR EURO FON

Ayrıca otomotiv sektöründeki küçük şirketlerin desteklenmesi amacıyla 950 milyon Euro civarında bir fon oluşturuluyor. Bu fonun 600 milyonu devlet ve PSA ile Renault tarafından karşılanacak ve doğrudan küçük şirketlere destek için kullanılacak. 350 milyon Euro’luk kısmın ise ‘innovasyon desteği’ olarak kullanılması öngörülüyor.

YÜZ BİNLERCE TEMİZ ARAÇ, 100 BİN ELEKTRİKLİ ŞARJ İSTASYONU

Macron’un açıkladığı plan kapsamında elektrikli araçların şarjı için gerekli olan ağın büyütülmesi vaat ediliyor. Bu kapsamda normalde 2022’ye kadar 100 bine kadar elektrikli şarj istasyonu sayısına 2021’ye kadar ulaşılması hedefleniyor.

Ayrıca Peugeot ve Citroen gibi markaların sahibi PSA Grubu tarafından en az 130 bin elektrikli veya hibrit araç üretilmesi vaat ediliyor.

KRİZ BÜYÜYOR

Hükümet daha önce de krizde olan Renault’ya 5 milyar Euro kredi garantisi vermişti. Ancak bu miktar Renault’un içinde olduğu savunulan krizi aşması için yeterli görülmemişti. Hükümet, kredinin verilmesi karşılığında işten çıkarma gibi ‘önlemlere’ başvurulmamasını istiyor. Son olarak Renault tarafından geçtiğimiz Cuma yapılan açıklamada, 2 milyar Euro tasarrufa gidileceği duyurulmuştu. Bu kapsamda 48 bin 500 civarında olan çalışan sayısının 2024 yılına kadar 5 bin azaltılacağı bildiriliyor. Şirketin işten çıkarmalar yerine, emekliliğe ayrılacak veya kendi isteğiyle çıkanların yerine işe almama taktiğine başvuracağı savunuluyor.