Arılar hiç bu kadar bal vermemişti!

Doğadaki çok sayıda canlı türü için olduğu gibi arılar da evde kalma tedbirlerinin kazanan tarafı oldu. Cenevre’de bir çok faktörün bir araya gelmesiyle arılar olağanüstü bir verim sağladı.

Arılar uzun yıllardır çok sayıda tehditler karşı karşıyalar. Bunların başında böcek ilaçları, parazitler, hava ve gürültü kirliliği geliyor.

Ancak bu yıl Cenevre kantonunda bal üretimi son derece verimli geçiyor. RTS medyasına konuşan profesyonel arıcı Stephanie Vuadens, peteklerin çıktığını belirterek, 2020 yılı balının istisnai bir özelliğe sahip olduğunu söylüyor.

Vuadens, “Covid ile mi bağlantılı? Meteorolojik koşullardan mı? Hepsinden mi? Hepsiyle bağlantılı olduğunu düşünüyorum” diyor.

Vuadens, Cenevre kırsalında 600 kovana sahip. Geçen yıl 500 kilo bal üretebilmiş. Bu yıl tonlarca olacağını düşünüyor.

Vuadens, başta hava trafiği olmak üzere trafikteki azalmanın arıların sağlığına etkisi olduğunu kabul ediyor.

İnsan hayatındaki yavaşlama böcekler üzerinde tartışmasız bir etkiye sahip. Vuadens, “Ne kadar az hareket olursa, uçak trafiği de azalıyor, iyi olan bu” diye ekliyor.

Son bir kaç yıldır arı nüfusunun azaldığına dair endişe verici raporlar yayınlanıyordu. Öne çıkarılan neden böcek ilaçları olarak dikkat çekiyor. Bununla birlikte habitatlarının yok edilmesi ve küresel ısınmanın da bu kaygı verici kayıplarda rolü var.

Ancak bu yıl Avrupa’nın bir çok ülkesinde umut verici gelişmeler var. Arıcılar da yetersiz arı nedeniyle boş kalan kovanların yeniden dolabileceğini düşünüyor. Bunun kuşkusuz tek bir nedeni yok. Uzmanlar henüz net bir öngörüde bulunmak için erken olduğunu belirtiyor.

France-3 kanalına konuşan Alsace’lı arıcı Pierre Stephan “Arılarım hiç bu kadar bal vermemişti” diyerek memnuniyetini ifade ediyor. Stephan’a göre ortamın sakinleşmesi arıların daha fazla ürün vermesini sağladı. İnsanların eve kapanması ve faaliyetlerin çoğunun durması nedeniyle arılar rahatsız edilmeden çiçeklerden nektar toplayabiliyor. Alsace’lı arıcı “Üç gün içinde olağanüstü nektar girişim oldu. Günde 4 kilo gibi. 20 yıllık meslek hayatımda böylesini görmedim” diyor.