Dersim Festivali 2-3 Haziran tarihlerinde Frankfurt’ta

2017 Dersim Kültür Festivali, 2-3 Haziran tarihleri arasında Almanya’nın Frankfurt kentinde düzenlenecek.

2017 Dersim Kültür Festivali, 2-3 Haziran tarihleri arasında Almanya’nın Frankfurt kentinde düzenlenecek.

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu (FDK) ve Avrupa Dersim Birlikleri Federasyonu’nun (ADEF) ortaklaşa düzenleyecekleri festival, “Meşa me ya heq û heqîqetê dewam dike”, “Doğa, kimlik, inanç ve kültür soykırımına hayır”, “Çeme Munzurî Dêrsimo xoser de bê bendu phêl bido” sloganıyla yapılıyor.

Festival 2 Haziran Cuma günü, Ayten Şimşir’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Soykırım kıskacında Dersim” paneliyle başlayacak. Panelde Kazım Cihan, Cemal Taş, Zilan Diyar ve Erdoğan Yalgın yer alacak.

Panelle birlikte Dersim Sözlü Tarih Projesi 80’inci yılında Tertele tanıklarının anlatımları konulu bir görsel gösterim yapacak.

Akşam saat 20’de ise Pir Seyfi Muxindî ile Birlik Cemi’ne durulacak.

Festivalin 3 Haziran günündeki bölümünde Dengê Xwezayê, Grup Munzur, Gülseren Kılıç, Umut Altınçağ, Hasan Sağlam, Yekşa, Kadri Karagöz, Hasan Ali ve Grup Simurg sahne alacak.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, DTK Eş başkanı Hatip Dicle, Ovacık Belediye Başkanı M. Fatih Maçoğlu, Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türkel, FDG Başkanı Metin Bozdağ, ADEF Başkanı Muharrem Erdoğan, FEDA Eş Başkanı Bedrana Yıldırım, DEDEF Başkanı Ahmet Balkış, Munzur Özgür Aksın Meclisi’nden Barış Yıldırım, HDK-A temsilcisi Demir Çelik, Sol Parti milletvekili Andrej Hunko ve AGADEKA Avrupa Mağdur Halklar Platformu Sözcüsü Dimitrios Konstantinidis de festivale konuşmacı olarak katılacak.