Covid-19: UNICEF’e göre çocuklar üzerindeki ‘internet’ riski arttı

Birleşmiş Milletlere bağlı çocuklara yardım fonu UNICEF ve ortak kurumlar, Covid-19 pandemisi kapsamında evde kalma uygulamasından dolayı, milyonlarca çocuğun artan bir internet riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

Çocuklara yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için Dünya Ortaklığı Genel Müdürü Howard Taylor, “Bu pandemi ekran karşısında benzeri görülmemiş bir zaman geçirmeye yol açtı” dedi.

Taylor, “Eğitim kurumlarının kapatılması ve sıkı evde kalma tedbirleri, çocuklarının öğrenmeye devam etmesi, eğlenmesi ve dış dünya ile bağlantı halinde kalması için aileleri daha çok sayıda teknolojilere ve dijital çözümlere yönlendirdi. Bununla birlikte, çocukların hepsi internete bağlandıklarında kendilerini korumak için gerekli bilgi, tecrübe ve kaynaklara sahip değiller” diye kaydetti.

UNICEF’e göre dünya genelinde bir buçuk milyarı aşkın çocuk ve genç, okulların kapatılmasından etkilendi.

Çok sayıda öğrencinin online dersler gördüğü ve sosyal ilişkilerini daha fazla internet üzerinde sürdürdüğüne dikkat çeken UNICEF, “Sanal platformlarda daha fazla zaman geçirilmesi, çocukları internet üzerinde pedofil uzaklar ve cinsel sömürüye karşı daha kırılgan hale getirebilir” derken, sübyancıların bu durumu fırsata çevirebileceğine işaret etti.

Ayrıca ekran karşısında geçen zamanın artması ve yetersiz yapılaşma nedeniyle çocukların potansiyel olarak zararlı ve şiddetli içeriklerle karşı karşıya kalabileceği ve giderek daha büyük bir siber tacize maruz kalabileceği vurgulandı.

Bu uyarılar UNICEF ile ortakları olan BM’nin uyuşturucu ve suçlarla mücadele ofisi, BM’nin eğitim, bilim ve kültür örgütü UNESCO, Dünya Sağlık Örgütü, çocuklara yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için Dünya Ortaklığı, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, WePROTECT Global Alliance ve World Childhood Foundation USA tarafından yapıldı.

Sözkonusu örgütler devletler, iletişim sektörlerini, eğitimcileri ve aileleri duyarlı olmaya ve riski azaltan tedbirler almaya çağırdı.

UNICEF Genel Müdürü Henrietta Fore, “Covid-19’un temsil ettiği tehdit karşısında, milyonlarca çocuğun yaşamı geçici olarak evle ve ekranla sınırlanıyor. Onlara bu yeni gerçekliği öğrenmede yardım etmeliyiz” dedi.

Fore, devletler ve özel sektörü çocukları ve gençleri internet üzerinde korumak için güçlerini birleştirmeye çağırdı.