Covid-19 krizi: 500 milyonu aşkın kişi yoksulluk tehdidi altında

Adaletsizlik ve yoksulluğa karşı mücadele eden konfederasyon Oxfam, koronavirüs krizinde dünya nüfusunun yüzde 6 ila 8’inin yoksulluğa düşebileceği uyarısında bulundu.

“Onurun bedeli” başlıklı bir rapor yayınlayan Oxfam, en ihtiyaç duyan ülkelere hızlı bir şekilde yardım planları hayata geçirilmezse, yarım milyarı aşkın kişinin daha yoksul kalacağını belirtti.

Raporda, “Bu durum, yoksulluğa karşı mücadelede küresel düzeyde 10 yıllık bir gerilemeye, Sahra Altı Aftikası, Ortadoğu veya Kuzey Afrika’da ise 30 yıllık bir gerilemeye neden olabilir” denildi.

KÜRESEL NÜFUSUN YARISI YOKSULLUK SINIRI ALTINA DÜŞECEK

Aynı kaynak, küresel nüfusun yarısından fazlasının pandemi ardından yoksulluk sınırının altına düşebileceğine dikkat çekti. Dünya Bankası’nın 2018’da yayınladığı verilere göre dünyada 3,4 milyar kişi günde 5,5 doların altında gelirle yaşıyor. Oxfam’ın hesaplamalarına göre ücret düşüşüyle paralel olarak yoksulluk sınırı daha da düşecek ve ek olarak 547,6 milyon kişi günde 5,50 doların altında bir gelirle yaşamak zorunda kalacak.

Sosyal koruma sistemlerinin olmaması halinde en yoksul ülkeler ile kadınlar dahil dezavantajlı toplumların daha fazla etkileneceği kaydedildi.

Oxfam, bundan kaçınmak için en fazla etkilenen kişilere doğrudan mali yardım yapılması, küçük işletmelere öncelikli destek ve daha büyük şirketlere yönelik mali yardımın kırılgan toplumlar lehine tedbirlerle koşullandırılması gibi önerilerde bulundu.

YOKSUL ÜLKELERİN BORÇLARI İPTAL EDİLMELİ

Oxfam ayrıca en yoksul ülkelerin bu yıl ödemesi gereken borçlarının iptal edilmesini de talep etti. Buna Gana örneği gösterildi. Bu ülkenin borcu iptal edilirse, 16 milyon çocuk, engelli ve yaşlının her birine altı ay boyunca, aylık 20 dolar verebileceği belirtildi.

Mevcut eşitsizliklere de işaret eden Oxfam, zengin ve yoksul ülkelerdeki en yoksul kadın ve erkek işçilerin resmi bir işe, hastalık izni veya evde çalışma gibi imkanlardan yararlanma şansının daha az olduğunu vurguladı.

İKİ MİLYAR KİŞİNİN HASTALIK İZNİ YOK

Oxfam, “Dünyada işsiz her beş kişiden sadece biri işsizlik yardımına erişebiliyor. İki milyar kişi herhangi bir hastalık izni hakkına sahip olmadan gayrı resmi sektörde çalışıyor. Çoğunluğu, işlerin yüzde 90’ının gayrı resmi olduğu yoksul ülkelerde yaşıyor. Zengin ülkelerde ise işlerin yüzde 18’ini gayrı resmi işler oluşturuyor” dedi.

EN FAZLA KADIN İŞÇİLERİ VURACAK

Koronavirüse karşı kadınlar ön saflarda olmasına rağmen, mali olarak en ağır şekilde etkilenebilecek pozisyonda olduğunu belirten Oxfam, “Kadınlar dünyada sağlık personelinin yüzde 70’ine yakınını oluşturuyor ve başta çocuklar, hasta kişiler ve yaşlı kiler nezdinde olmak üzere ücretsiz bakım çalışmasının yüzde 75’ini sağlıyor. Kadınlar ayrıca mevcut krizin en fazla tehdit ettiği işler olan, düşük ücretli kırılgan işlerde çalışmaya daha elverişli durumdalar. Bangladeş’te Batılı şirketlerin siparişlerini askıya alması veya iptal etmesi nedeniyle tekstil endüstrisinde çalışan ve yüzde 80’i kadınlardan oluşan bir milyonu aşkın kişinin işine son verildi ya da ücretsiz izne ayrıldı.