BM: Koronavirüs insan ticareti riskini arttırıyor

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), koronavirüs krizinin mağdurları daha kırılgan hale getirerek, insan ticareti riskini arttırdığı konusunda uyardı.

UNODC yürütme müdürü Ghada Waly yaptığı yazılı açıklamada “Covid-19 yer değiştirmeyi kısıtlarken, yasaya uydurmakla görevli kaynakları kuruturken ve kamusal ve sosyal hizmetleri azaltırken, insan ticareti mağdurlar daha az kaçabilme ve yardım bulmak şansına sahip” dedi.

Ghada Waly ülkeleri sığınma merkezlerini ve acil telefon hatlarını açık tutmaya, mahkemelere erişimi ve insan tacirlerine karşı mücadele eden birliklerin eylem kapasitesini devam ettirmeye çağırdı.

UNODC tarafından kısa bir süre önce yayınlanan bir araştırmada, virüsün yayılma riskiyle sınırların kapatılmasının bazı mağdurların evlerine dönmelerini engellediğine dikkat çekildi.

Paralel olarak okullar kapalıyken dilenmeye veya sokaklarda yiyecek aramaya zorlanan çocukların sayısının arttığı, artık barınacak ve yemek bulabilecekleri bir yer olmadığına vurgu yapıldı.

UNODC insan tacirlerinin “yeniden aktifleşebileceği ve koronavirüsü önlemek için alınan tedbirler nedeniyle gelir kaynaklarını kaybetmelerinden dolayı daha kırılgan hale gelen kişilere yönelebileceği” uyarısında bulundu.

UNODC’un 2018 insan ticareti raporuna göre, cinsel sömürü ve zorla çalıştırma, bu trafiğin özellikle kadınlar ve kız çocuklarını vuran temel biçimini oluşturuyor. İnsan ticaretinin her üç mağdurundan biri çocuklardan oluşuyor. 2016 yılında insan ticareti mağdurlarının toplam sayısı 25 bine yakındı.