Avrupalı 10 bakandan ‘yeşil ekonomi’ çağrısı

Avrupa’da 10 Çevre Bakanı, pandemi sonrası ekonomiyi yeniden canlandırma planlarının çevre ve iklim sorunlarını hesaba katması gerektiği çağrısında bulundu.

Bakanlar climatechangenews.com sitesinde yayınladıkları ortak açıklamada, mevut durumda salgınla mücadele öncelikli olsa da, ekonomileri yeniden inşa etmeye hazırlanmak gerektiğini kaydetti.

Açıklamada, “Avrupa ve vatandaşlarına ilerleme, yenilenmiş ve dayanılır bir refah vermeye yönelik yeniden canlandırma planlarını ekleyerek ekonomilerimizi yeniden oluşturmaya hazırlanmalıyız” denildi.

Bakanlar, “Avrupa Birliği’ni onlarca yıl fosil enerjilere dayalı bir ekonomiye hapsetme riski olan mevcut krize yanıt verirken kısa vadeli çözüm eğilimine direnmemiz gerekiyor” diye yazdılar.

Bakanları ayrıca Avrupa Komisyonu tarafından duyurulan “Green deal” (Yeşil Pakt) çerçevesinde ve özellikle de “desteklenebilir bir mobilite, yenilenebilir enerji, binaların yenilenmesi, araştırma ve keşif, biyoçeşitliliğin iyileştirilmesi ve sirküler ekonomi alanlarında yatırımları arttırarak ortak bir Avrupai yanıt” vermeye çağırdı.

Bu açıklamaya Avusturya, Danimarka, Finlandiya, İtalya, Letonya, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, İspanya, İsveç ve Fransa çevre bakanları imza attı.