Avrupa 21’inci yüzyılın en sıcak yıllarını yaşıyor

Avrupa Komisyonu ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından yönetilen yer yüzü inceleme programı Copernicus’a göre Avrupa’da 21’inci yüzyılın en sıcak 11 yılı, 2000 yılından sonra yaşandı.

Copernicus, 2019’a ilişkin yıllık raporunu açıkladı. Buna göre 2019 yılı, Yaşlı Kıta’da bilinen en sıcak yıl oldu.

2019 yılını, yakından 2014, 2015 ve 2018 yılları takip ediyor. Son yüzyılın en sıcak 11 yılı da, 2000 yılından bu yana gerçekleşti.

Raporda, “Tüm mevsimler ortalamadan daha sıcak geçti” tespiti yapılırken, 2019 yazının en az 1979’dan bu yana en sıcak dördüncü yaz olduğu kaydedildi.

Avrupa’nın bazı bölgelerinde sıcaklıklar ortalamanın 3 ila 4 derece üzerine çıktı. Aynı rapora göre geçen yıl Şubat, Haziran ve Temmuz ayları “istisnai derecede” sıcak geçti.

Yaz kuraklığı, kıtanın çok sayıda bölgesinde bitkisel alanları daralttı ancak sonbahar mevsimi Batı Avrupa’nın bazı kesimlerinin yeniden canlanmasını sağladı.

Buna karşın Kasım ayı bugüne kadar kayıtlara geçen en nemli ay olurken, Batı ve Güney Avrupa normalin dört kat üzerinde yağış aldı.

Genel anlamda iklim bilimcilerine göre, hava sıcaklığı sanayi öncesi döneme göre 1,1 derece artış gösterdi. Avrupa’da 19’uncu yüzyılın ortasından bu yana hava sıcaklığı 2 dereceye yakın düzeyde arttı.

Paris İklim Anlaşması, küresel ölçekte ortalama hava sıcaklığı artışını, sanayileşme öncesine göre 2 derecenin altında tutmayı ve mümkünse 1,5 derece ile sınırlandırmayı hedefliyor.