Artık tanık yok: Akdeniz’de göçmen dramları sessizce sürüyor

Akdeniz’de son kurtarma gemilerinin de İtalya tarafından el konulmasıyla göçmen dramlarının sessizce arttığından endişe ediliyor.

Sadece 1990’lı yıllardan bu yana Afrika ülkelerinden Avrupa’ya ulaşmak için tekne ve botlarla yola çıkarılan on binlerce göçmen, Akdeniz’de yaşamını yitirdi. Göçmenlerin önemli bir kısmının tanık olmaması nedeniyle ölümlerinin kayıtlara dahi geçmediği biliniyor.

Son yıllarda İtalya başta olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin aldığı sert önlemler nedeniyle birçok insani yardım kuruluşunun kiraladığı gemilerle kurtarma faaliyetleri aksamıştı.

HAFTALARDIR TEK BİR KURTARMA GEMİSİ BİLE YOK

Ancak bu kısıtlamalar daha da uç bir hal aldı. Covid-19 salgını nedeniyle son aylarda çekilen gemilerden sonra geriye kalan son kurtarma gemileri de engelleniyor.

İtalya’nın Akdeniz’de kurtarma faaliyetlerine devam eden son iki gemiyi de alıkoyması ile birlikte şu anda hiçbir sivil kurtarma çalışması yürütülemiyor. Almanya’da Sea-Eye adlı yardım kuruluşuna ait ‘Alan Kurdi’ ile Bask ülkesinden bir kuruluşa ait ‘Aita Mari’ adlı gemiler İtalya tarafından ‘teknik sorunlar’ bahanesiyle alıkonulmuş durumda.

LİBYA’DAKİ GÖÇMENLERİN ÇOĞU İŞİNİ KAYBETTİ, TRAFİK ARTACAK!

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) özel temsilcilerinden Vincent Cochetel’e göre, geçiş ülkesi olan Libya’da Covid-19 salgınının da etkisiyle mülteci ve diğer göçmenlerin Avrupa’ya geçiş çabaları artış gösterecek.

Covid-19 salgını nedeniyle iç savaştaki ülkedeki göçmenlerin dörtte üçünün işsiz kaldığını belirten Cochetel, savaşın kızışmasının da son bir ayda durumu daha da kötüleştirdiğini söyledi.

GEÇİŞLER YÜZDE 290’A KADAR ARTTI

UNHCR temsilcisine göre, bu yılın ilk dört ayında geçtiğimiz yıla oranla göçmen trafiğinde katlanan bir artış söz konusu. Buna göre, Libya’da göçlerde yüzde 290, Tunus’tan göçlerde ise yüzde 156’lık bir artış yaşandı.

Her ne kadar salgından çok fazla etkilenmese de Kuzey Afrika ülkelerinde de yaşanan ekonomik krizin etkisiyle diğer Afrika ülkelerinden gelen göçmenlerin Avrupa’ya geçişlerinde artış olduğu net.

ARTIK TRAJEDİLERİN HİÇBİR TANIĞI YOK!

Milyonlarca kilometrekarelik alana sahip Akdeniz’de kalan son iki gönüllü kurtarma gemisine de İtalya tarafından hukuksuz bir biçimde el konulmasıyla birlikte Akdeniz’de yaşanan ve yaşanacak göçmen dramları ‘sessiz sedasız’ geçiştirilmiş olacak. Zira havaların ısınmasıyla birlikte başta Libya olmak üzere geçiş ülkelerindeki göçmenlerin Avrupa’ya ulaşma çabalarının yoğunlaştığı biliniyor.

Konuya ilişkin konuşan SOS Méditerranée adlı yardım kuruluşunun operasyonlardan sorumlu direktörü Sophie Beau, izlenen kirli siyaseti sert bir dille eleştirdi. Beau, “Artık hiçbir tanık olmadığından, (Akdeniz’de) yaşanan olası trajedilerin boyutlarını bilemiyoruz” dedi.

Artık çok fazla göçmen dramlarına dair haberlerin duyulmaması, hiçbir ölümün gerçekleşmediği anlamına gelmiyor. Zira bu ölümler tanık olmadığı için medyaya yansımıyor artık. En son bu ayın başında İtalya’ya 79 göçmenin gelmesi gibi sadece bazı mültecilerin kıtaya ulaştığı haberleri yansıdı.

Ayrıca Malta’da ordu ve hükümete yönelik yargı tarafından getirilen suçlamalar da gerçeği ortaya koyuyor. Başbakan Robert Abela’ya yönelik suçlamalar arasında, ordu ve resmi otoritelerin denizde tehlike altındaki göçmenlere yardım etmeyerek, ölümlerine yol açma bulunuyor.