Antarktika’nın faunasını değiştirecek ‘istilalar’ yaşanıyor

Küresel ısınmanın sonucu olarak giderek doğal yapısını kaybeden Antarktika’nın midye gibi farklı deniz canlılarınca istilası endişe verici bulunuyor.

Antarktika kıtasındaki buzullarda son on yıllarda artan erimeler, küresel ısınmanın en bariz sonucu olarak kabul ediliyor. Bu kıtada yaşanan başka değişimler de görülüyor.

Bugüne kadar kutup soğukları sayesinde Antarktika’yı başka kıtalardan gelen ve yapısını değiştirecek özellikteki canlıların yaşam bulmasına imkân tanımıyordu. Ancak şimdi kıtanın eko-sistemlerini değiştirecek düzeyde değişimlerin olduğu bildiriliyor.

Şili’de bulunan Austral Üniversitesi’ne bağlı eko-sistemleri araştırma enstitüsü Centre Ideal uzmanlarınca yapılan çalışmaya göre, Arjantin ve Şili’nin de aralarında bulunduğu Patagonya bölgesinden Antarktika’ya doğru ‘midye istilası’ yaşanıyor. Araştırmada, normal şartlarda Antarktika’da yaşaması mümkün olmayan bu canlıların şimdilerde kıtadaki popülasyonlarının giderek arttığına dikkat çekildi.

TURİSTİK GEMİLERLE TAŞINDILAR

Araştırmacılara göre, Antarktika’nın geleceği açısından ‘endişe verici’ olarak bulunan midyeler, kıtadaki kayalıklarda artmaya başladı. Midyelerin özellikle ziyaret için gelen turistleri taşıyan gemilere yapışarak, bin kilometrenin üzerinde uzaklıktaki kıtaya gelebildikleri savunuluyor.

FAUNASI TEHLİKE ALTINDA

Aynı araştırmaya göre, midye tarzı canlıların Antarktika’da artmalarıyla birlikte kıtanın faunası değişimlere uğrayacak. Zira bu canlıların kıtada bulunan yosunlar, mercanlar veya süngerlerin de çoğalmasına yol açacakları hesaplanıyor.

Araştırmacılar, küresel ısınmanın bu şekliyle devam etmesi halinde kıtadaki midye veya benzeri diğer canlı türlerinin sayılarının da artacağı uyarısı yaptı. Bu artışın bir tür ‘uyarı’ olarak kabul edilmesi istenen araştırmada, gelecekteki diğer başka istilaların ön aşamasında olunduğu vurgulandı.

Araştırmada, buna karşı ise hem bölgesel hem de uluslararası düzeyde önlemlerin alınması istendi.