Amphan kasırgası Hindistan ve Bangladeş’i yıkıp geçti

Tropikal kasırga Amphan, Hindistan ve Bangladeş’te 100 dolayında kişinin ölümüne neden olurken, ağır bir yıkıma yol açtı. Kasırga 10 milyon kişiyi etkiledi.

Hindistan ve Bangladeş, 1999 yılından bu yana en şiddetli kasırga ile karşı karşıya kaldı. 20-21 Mayıs tarihleri arasında Hindistan’ın Kalküta bölgesini vuran kasırganın yol açtığı hasarın boyutlarını tespit etmek için henüz erken olduğu belirtiliyor.

Kasırga saatteki hızı 185 kilometreye varan rüzgarlar ve şiddetli yağışlarla geldi. Bengal körfezinden geçip kuzey yönüne ilerlediğinde, gerisinde Hindistan ile Bangladeş arasındaki sınırda harabeye dönmüş bir manzara bıraktı.

Kasırganın basit bir basınca dönüşerek yoluna devam etmesi ardından Hindistan Başbakanı Narendra Modi, hasarın boyutlarını görmek için Cuma günü Kalküta’ya ziyarette bulundu.

Batı Bengal eyaleti yöneticisi Mamata Banerjee, “hayatımda böyle bir şey görmedim” dedi.

Banerjee, “Kasırganın etkileri koronavirüsten kaynaklı salgının etkilerinden daha endişe verici, kıyı köylerinde neredeyse her şey yıkıldı” diye ekledi.

Yerel seçilmiş Banerjee’ye göre, Hindistan ve Bangladeş arasında doğal bir rezerv olan ve 13 milyon kişinin yaşadığı Sundarban’daki adalar ile bir bütün olarak iletişim kesildi. Sözkonusu bölge ormanları ile Unesco’nun dünya mirasında yer alıyor.

YÜZBİNLERCE EV YIKILDI

Kasırga nedeniyle her iki ülkede en az 95 kişi hayatını kaybetti. BM’nin Bangladeş bürosu, kasırganın bu ülkede 10 milyon kişiyi etkilediği, 500 bin kişinin evini yıktığını belirtti.

Maddi hasar büyük olsa da insani kayıplar daha önceki benzer kasırgalara göre daha düşük oldu. 1970 yılında Bhola kasırgasında yarım milyon kişi hayatını kaybetmişti. 2007 yılındaki Sidr kasırgasında Bangladeş’te 3 bin kişi yaşamını yitirdi.

ESKİ KASIRGALARDAN DERS ÇIKARILDI

Bangladeş ve Hindistan, son onlarca yılda yaşanan kasırgalardan çıkardığı dersler ışığında binlerce acil barınma merkezleri inşa ettiler ve acil tahliye planları devreye koydular. Ayrıca hava durumu tahmin sistemleri daha özgün hale getirildi. Amphan kasırgasının yaklaşmasıyla her iki ülkenin yerel yetkilileri, riskli bölgelerdeki 3 milyonu aşkın kişiyi güvenlikli alanlara tahliye etti.