AB iklime dair raporu petrol yatırımcısı şirkete verdi

İklimsel değişikliklere yol açan küresel ısınmanın en önemli etkenlerinden olan petrol yatırımcısı BlackRock’un yöneticilerinden birinin AB’nin çevresel ve sosyal konulardaki bir raporunu hazırlayacak olması, samimiyet sorununu gündeme getiriyor.

ABD’nin New York şehrinde bulunan sermaye ve risk yönetimi ile uğraşa uluslararası bir yatırım kuruluşu olan BlackRock’un yönetimi kuruşu başkanı olan Lary Fink, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından oldukça önemli bir konuda görevlendirildi. BlackRock, birçok petrol şirketinin yanı sıra çok sayıda dünyanın önde gelen büyük bankalarında da hissedar.

The Guardian’ın haberine göre ise, Komisyon tarafından bankacılık sektörünün çevresel ve sosyal faktörleri faaliyetlerine nasıl entegre edebileceğine dair hazırlanacak bir gözlem raporunun ihalesi BlackRock’a verildi. Haberde, BlackRock Yönetim Kurulu Başkanı Lary Fink, dünyanın geleceği açısından hayati önemdeki iklim ve çevre politikalarıyla bağlantılı ihaleyi alabilmek için Avrupa Parlamentosu (AP) nezdinde yoğun bir lobi faaliyeti yürütmüştü.

550 BİN EUROLUK İHALE İÇİN 1,5 MİLYON EURO LOBİ FAALİYETİ

Gazetenin haberine göre, BlackRock’un 2018’de AP nezdinde yaptığı lobi faaliyetlerine harcadığı miktar resmi olarak 1,5 milyon Euro iken, ihalesini aldığı çevre ve sosyal faktörlere ilişkin rapor için ise sadece 550 bin Euro ödeme alacak. Ancak şirketin bu yolla belki de on milyarlarca Euroluk değerde ama çevre ve iklim için oldukça zararlı yatırımları kurtarmaya çalışacağı kesin gibi.

İKLİMLE İLGİLİ HİÇBİR KARARA ‘EVET’ DEMEMİŞTİ

BlockRock, birçok petrol şirketi veya büyük bankalar başta olmak üzere dünya genelinde 83 milyar dolar civarında yatırıma sahip. Şirketin yöneticisi Fink’in adı ise, daha önce iklimsel değişikliklerle alakalı konularda alınan kararlardaki tutumuyla biliniyordu. The Guardian’a göre Fink, bugüne kadar söz hakkı bulunduğu şirketlerin iklim değişikliğinin önlenmesiyle ilgili oylamalarının yüzde 82’sinde ya ‘hayır’ oyu kullandı ya da ‘çekimser’ kaldı.

Gazetenin haberinde, AB Komisyonu’ndan konuya ilişkin sorulan sorulara ‘yuvarlak’ cevaplar verildiği ve ihale sırasında ‘tüm kriterlerin dikkate alındığı’ iddiasının paylaşıldığı da kaydedildi.

FRANSA’DAKİ TARTIŞMALI YASAYA DA RAPORTÖR OLACAKTI

Lary Fink’in adı Fransa’da Aralık ayından bu yana büyük protesto gösterileri ve grevlerle karşılanan emeklilik yasa tasarısında da geçmişti. Attac adlı sivil toplum kuruluşunun geçtiğimiz ayda duyurduğuna göre Fink, Kasım 2017’de BlackRock yöneticileriyle birlikte Fransız hükümetinin bakanlarıyla bir araya gelmişti. Söz konusu görüşmede Fransız bakanların BlackRock’un yatırımlarını ülkelerine yapması için ikna çabasında olduğu ve liberal ekonomi politikalarını pazarlamaya çalıştıkları iddia ediliyor.

Bu görüşmeden sonra BlackRock tarafından hazırlanan bir belgede, Fransa’nın gelecekteki emeklilik yasasının nasıl olması gerektiğine dair 14 maddeye yer verilmişti. BlackRock’un raporunda devlet tarafından sunulan emekliliğin zayıflatılmasına paralel olarak özel şirketlerin sunacağı emeklilik poliçelerinin zorunlu kılınması gibi bir maddeye de özellikle dikkat çekilmişti. Sigortaların günümüzde büyük oranda bankalar tarafından kontrol edildiği bilinen bir diğer gerçek.