İngiltere’de ilk kez 40 derece aşıldı, Fransa’da 19 bin hektar orman yandı

İngiltere’de hava sıcaklığı rekor bir seviye olarak değerlendirilen 40 dereceyi aşarken, Fransa’da aşırı sıcaklarla birlikte 19 bin hektar ormanlık alan küle döndü.

Birleşik Krallık meteoroloji servisi Met Ofice, ülke tarihinde ilk kez hava sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığını bildirdi.

Londra’nın batısındaki Heathrow havalimanında hava sıcaklığı 40,2 derece olarak ölçüldü.

Bir önceki rekor 25 Temmuz 2019’da ülkenin doğusunda 38,7 derece olarak ölçülmüştü.

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Kurumu da ilk kez alarm düzeyini en yüksek seviye olan 4’e çıkardı. 

Londra havalimanı, aşırı sıcakların pistte yarattığı etkilerden dolayı hava ulaşımını askıya aldı.

Bir çok demiryolu şirketi de vatandaşları Pazartesi ve Salı günleri seyahat etmemeye çağırdı. Britanya demiryolu ağı bu tür sıcaklıklara göre tasarlanmamış.  Bazı bölgelerdeki okullar da kapatıldı.

FRANSA

Fransa’da ise aşırı sıcaklar ülkenin doğusuna kaydı. 15 ilde kırmızı alarm kaldırılırken, 73 bölge turuncu alarmda kaldı. Hava sıcaklıkları doğuda 37 ile 40 derece arasında ölçüldü.

12 Temmuz’dan bu yana Gironde bölgesinde yaşanan orman yangınlarında 19 bin hektarı aşkın ormanlık alan yandı. Orman yangınları nedeniyle altı günde 37 bin kişi tahliye edildi.

İSPANYA

İspanya’da bir haftayı aşkın bir süredir aşırı sıcaklar yaşanıyor.  Çıkan orman yangınlarında onbinlerce hektar kül oldu. Pazartesi günü ülkenin neredeyse tamamında yangın konusunda “aşırı risk” alarmı verildi. Hava sıcaklıkları 40 dereceyi aştı.

Portekiz’de bir temmuz ayı için hava sıcaklıkları geçen Perşembe günü 47 derece ile rekor seviyeye çıkarken, Pazartesi günü itibariyle daha serin bir hava yaşandı.

PORTEKİZ

Ülkenin kuzeyinde dört yangına karşı 800 dolayında itfaiyeci mücadele etmeye devam ediyor. Sivil Savunma’ya göre orman yangını on günde iki kişinin ölümüne, 5 kişinin ağır yaralanmasına, 960 kişinin tahliyesine yol açtı. Bu yılın başından beri 44 bin hektarı aşkın alan yandı.