Çernobil yakınında orman yangını: Radyoaktivite artışı var

Ukraynalı yetkililer Çernobil etrafındaki yasak bölgede orman yangını çıktığı ve radyoaktivite artışı görüldüğünü bildirdi.

Ekolojik müfettişlik servisinin başında bulunan Egor Firsov, Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, “Kötü haberler var: yangının olduğu yerde radyoaktivite normalin üzerinde” dedi.

Firsov, yayınladığı mesaja, radyoaktivite düzeyinin 16 kat normalin üzerinde olduğunu gösteren bir sayacın yer aldığı videoyu da paylaştı.

Alevler, Çernobil santralinin etrafında bulunan ormanlık parselde 100 hektarı aşkın alanı kapladı. Burası, başkent Kiev’in 100 kilometre kuzeyinde yer alıyor.

Acil servisler Pazar günü yaptıkları ilk açıklamada radyoaktivite artışı olmadığını bildirmişti.

Yetkililer, çevredeki yerleşim birimlerinin tehlike altında olmadığını savundu. İki uçak, bir helikopter ve 100 dolayında itfaiyeci yangını söndürmek için mücadele ediyor.

Çernobil santralindeki 4 numaralı reaktör 26 Nisan 1986’da patlamıştı. Bazı tahminlere göre radyoaktif maddeler Avrupa’nın dörtte üçünü etkiledi. Felaketten sonra yetkililer, 2 bin kilometrekareyi kapsayan bir alanda yüzbinlerce kişiyi tahliye etmişti. Bu alan boş kaldı. Dramdan sonra üç reaktör çalışmaya devam etti. Sonuncusu 2000 yılında durdu ve bölgece Çernobil sanayisinin tüm faaliyetlerine son verilmiş oldu.