Yusif: Türk devleti yeni saldırılara hazırlanıyor

PYD Eşbaşkanlık Divanı Üyesi Foza Yusif, Türk devletinin yeni saldırı planları yürüttüğünü belirterek, "İki yıl boyunca savaş ve kriz hep gündemde olacak” dedi.

Yeni Özgür Politika gazetesine konuşan, PYD Eşbaşkanlık Divanı üyeliğinin yanı sıra TEV-DEM Yürütmesi’nde de görev alan Foza Yusif, ENKS’nin Özerk Yönetim’e katılımı üzerine tartışmaların sürdüğünü belirterek, ENKS’nin muhafazakar, demokratik prensipleri esas almayan tutumu ve Güney Kürdistan modelinin taklit etmeyi aşmayan ufkunun sorun oluşturduğunu kaydetti.

'BİZİ KİMSE GÖZARDI EDEMEZ'

Uluslararası çevrelerle ilişkilere dikkat çeken Yusif, "Kuzey-Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, artık bütün Suriye için bir siyasi çözüm projesi olabiliyor. Dolayısıyla Suriye sahasında siyaset yapan güçler, milyonların sahip çıktığı ve milyonların yaşadığı bir alanı yöneten bu gücü dikkate almak zorunda. Bu gücü ve projesini gözardı edemezler" dedi.

"Artık şu çok net olarak görüldü; Kürtler ve Özerk Yönetim olmadan Suriye’de çözüm gelişemez" vurgusunda bulunan Yusif, "Bizim bütün çabamız/gayretimiz, sorunların demokratik ve barışçıl çözümü içindir ama maalesef rejim bundan kaçıyor" dedi.

'TÜRK DEVLETİ ÖZEL SAVAŞ YÖNTEMLERİNİ ARTIRACAK'

Türk devletinin Suriye krizinin başından beri hep olumsuz bir rol oynadığını, krizi derinleştirip müdahale zemini oluşturmaya çalıştığını belirten Yusif, "Takip ettiğimiz, anladığımız kadarıyla Türk devleti bir kez daha bölgemize sardırmaya hazırlanıyor, bunun fırsatını kolluyor. Direkt bir işgal saldırısının fırsatını bulamazsa da istihbarat marifetiyle kaos, fitne, suikast gibi özel savaş yöntemlerini artıracak. Zaten halihazırda bütün bunları yapıyor" mesajlarını verdi.

Türk işgal saldırısına karşı mücadelelerini geliştirdiklerini söyleyen Yusif, "Halkımız da Özerk Yönetim’in güvenlik güçleriyle birlikte hareket ettiğinden birçok hücreleri çökertildi. Bunun yanında Arap oluşumları nezdinde karışıklık ve fitne çıkarmaya çalıştı ama bunu da başaramadı. Toplumumuzu, Türk devletinin kirli politikalarına karşı günlük olarak uyarıyoruz; siyasi bilincini ve savunmasını güçlendiriyoruz. Elbette savunma sistemimizi tahkim ediyoruz. Diplomatik alanda da Türk devletinin soykırım siyasetinin deşifresi ve buna karşı tavır geliştirilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye kaydetti.

AF KARARI

Kuzey-Doğu Suriye’de bazı suçlar için af ilan edilmesi ve Hol Kampı’ndaki bazı Suriyeli ailelere ayrılma hakkı tanınmasına ilişkin de Yusif, "DAİŞ operasyonları sırasında yakalanan ve Hol Kampı’nda tutulan ailelerin, DAİŞ ile ilişkisi, suçlu olup olmadıkları sorgulandı. Durumu netleşip suçsuz oldukları anlaşılanlar çıkarıldı. Suçlu olanlar çıkarılmıyor. Güvenlik açısından sorun oluşturmayanlar bırakılıyor. Özerk Yönetim’in af konusundaki kararı da bu esaslar üzerinedir" dedi.