Waşokani Kampı’nda yaşayanların sayısı 10 bine yaklaştı

Türk devletinin işgal saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan siviller için oluşturulan Waşokanî göçmen kampında yaşayanların sayısı 10 bine yaklaştı.

İşgalci Türk devleti ve ona bağlı çete gruplarının 9 Ekim 2019 tarihinde Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine başlattığı işgal saldırıları nedeniyle 350 binden fazla kişi evlerini terk ederek göç yollarına düştü. Serêkaniyê, Girê Spî ve Til Temir bölgelerinden göç etmek zorunda kalan siviller çevre kentlerdeki okullara yerleşmeye başladı. Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, işgal saldırılarından kaçan halk için biri Reqa’da (Girê Spî) diğeri Hesêkê’de (Waşokanî) olmak üzere iki kamp kurdu.

Hesêkê kent merkezinden 12 km uzaklıkta bulunan Waşokanî Kampı’ndaki yurttaşların nüfusu gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Waşokanî Kampı Yöneticilerinden Stêra Reşik, kamptaki son durumu ANF’ye anlattı. Kampa gelen insan sayısının hızla arttığını söyleyen Reşik, yurttaşların temel ihtiyaçlarının karşılanması için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini belirtti.

YOĞUN BAŞVURULAR VAR

Stêra Reşik, kampta yaşayanların sayısına ilişkin şunları söyledi: "Kampta 1518 çadırda 9706 kişi (1576 aile) yaşıyor. Kamptaki genel başvuru çadırında 247 aile kalıyor. Kampta Asayiş, HPC, Heyva Sor a Kurd, Sağlık Komitesi, Kamp Meclisi, Kongreya Star, Kadın Evi (Mala Jine), Gençlik vb. 39 kurum faaliyet yürütüyor. Her geçen gün sayı artıyor. Sayı arttıkça sorun oluşuyor. Bu soruna bir çözüm bulunmalıdır. Serêkaniye halkımıza sahip çıkıyoruz. Çadırlar oluşturmaya devam ediyoruz. Dêrîk’te bulunan Newroz Kampı’na gitmek isteyenleri de gönderiyoruz. Kampa geliş için yoğun başvurular var" diye konuştu.

Kampın su ihtiyacı Hesekê kent merkezinde olduğu için, Türk devletinin işgali altında bulunan Elok bölgesinden karşılanıyor. İşgalciler tarafından su istasyonundan suların kesilmesinin ardından bölgeye su gitmiyor. Bu da bölgede ciddi sorunlara yol açtı. Stêra, kampta yaşadıkları zorluklara ilişkin şunları dile getirdi: "Türk devlet çetelerinin suları kesmesinden dolayı kampta su sorunları oldu. Su sorunları şu anda giderildi. Kampta hala bazı sorunlar var, onları çözmeye çalışıyoruz."

BÜTÜN YÜK ÖZERK YÖNETİME BIRAKILDI

Stêra Reşik, Türk işgal saldırılarıyla birlikte evlerini terk etmek zorunda kalan Serêkaniyêli siviller için Waşokanî Kampı’nı oluşturan Özerk Yönetimin halkın her türlü ihtiyacını karşılamaya çalıştığına işaret ederek, "Özerk Yönetim dışında kampa yardımda bulunan bazı kuruluşlar var. Ancak bu kuruluşlar en fazla yüzde 15’lik bir yardımda bulunuyor. Diğer ihtiyaçların tümü Özerk Yönetim tarafından karşılanıyor" şeklinde konuştu.

"Waşokanî Kampı yönetimi olarak uluslararası tüm yardım kuruluşlarına göçmenlerin ihtiyaçlarının karşılanması çağrısını yapıyoruz" diyen Stêra Reşik konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla kampta buzdolabı, soğutucu vb. ihtiyaçlar açığa çıkıyor. Baas rejimi Waşokanî kampını resmi olmayan bir kamp olarak gördüğü için yardımların kampa ulaşmasına izin vermiyor. Biz de onlara, ‘Kimse bizi açlıkla etkileyemez’ cevabını veriyoruz. Uluslararası kurum ve kuruluşlar acil olarak yardımda bulunmalı.

Halk kendi kentlerine dönmek istiyor. Türk devleti ve çeteleri topraklarımızdan çıkmayana kadar kentlerimize dönemeyiz. İşgalciler halka ait ev ve iş yerlerini talan edip, el koydu. Sivilleri kaçırıyorlar, işkence ediyorlar, ailelerinden fidye istiyorlar. Bölge halkı çetelerin vahşetinden korkuyor."