‘Türkiye işlediği savaş suçlarından dolayı yargılanmalı’

Türk devletinin işlediği savaş suçlarından dolayı uluslararası kanunlara göre dava açılması çağrısında bulunan Kuzey ve Doğu Suriye Avukatlar Birliği, “Türk devleti kaçırma, hırsızlık, taciz gibi her türlü suçu işlemeye devam ediyor” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Kuzey ve Doğu Suriye Avukatlar Birliği, şunları belirtti: “İşgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırıları uluslararası kanunlara göre savaş suçu kapsamındadır. Etnik temizlik yapmaya çalışan Türk devleti demografik yapıyı değiştiriyor. Her gün katliam yapan Türk devleti BM’nin 9’uncu maddesinden 51’inci maddesine kadar birçok maddesini ayaklar altına alıyor. Sivillere yönelik suçlar işleyen Türk devleti Cenevre protokolünü de ihlal etmektedir.

Türk devleti kaçırma, hırsızlık, taciz gibi her türlü suçu işlemeye devam ediyor. İnsanları göç etmeye zorlayan Türk devleti bölgenin enerji kaynaklarını hedef almakta okul ve hastane gibi hizmet binalarını talan etmektedir. Bölgenin gerçek sahiplerini göç ettiren Türk devleti bölge ile alakası olmayan yabancıları bölgeye yerleştirmektedir. Bütün bunlar hesap sorulması gereken savaş suçları kapsamındadır. Özellikle uluslararası barışı hedef alan bu suçlardan hesap sorulması gerekmektedir. Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcılığı inisiyatif alarak Türk devleti hakkında dava açmalıdır.”