'Türkiye ABD, Rusya ve NATO için artık güvenilmez bir partnerdir'

Türkiye'nin ABD ile Rusya'yı karşı karşıya getirerek siyasal hedeflerine ulaşmak istediğini belirten Pentagon çalışanı Dr. Michael Rubin, bu siyasetin sonucunda Türkiye'nin ABD, Rusya ve NATO için artık güvenilmez partner olduğunu söyledi.

Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (NRLS) Amûd'de düzenlediği uluslararası DAİŞ forumuna katılan Pentagon eski çalışanı ve Ortadoğu uzmanı Dr. Michael Rubin, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yürüttüğü politikalar sonucunda Türkiye'nin ilişkilerinin ABD, Rusya ve NATO nezdinde çıkmaza sürüklediğini kaydetti.

ANF'ye konuşan Rubin, Erdoğan'ın hiçbir zaman DAİŞ'le mücadele etmediğini aksine DAİŞ saldırılarının "yanında durduğunu" söyledi. Türkiye'nin hem ABD hem de Rusya'yı kullanabileceğini düşündüğünü ancak gelinen noktada tüm taraflar için güvenilirliğini yitirdiğini ifade etti.

DAİŞ'le mücadele konusunda da değerlendirmelerde bulunan Rubin ne Suriye rejiminin ne Türkiye'nin ne de Rusya'nın samimi olmadığını söyledi. Rubin, "Birçok ülke DAİŞ'e karşı mücadele ettiğini iddia ediyor. Bu doğru değil. Rusya, Türkiye ve Suriye rejimi DAİŞ'e karşı mücadele etmek istediğini söylüyor. Ama aksine DAİŞ'in saldırılarının yanında durma eğilimindeler" diye konuştu.

Rubin konuşmasının devamında ise "İnsanlar Esad ile DAİŞ arasında bir tercihe zorlanarak, çoğulculuk ve farklı kültürlerin bir arada yaşaması engelleniyor. Ne Türkiye ne Rusya ne de Suriye rejimi DAİŞ'le savaşmıyor" dedi.

'TÜRKİYE ABD İLE RUSYA ARASINDA SIKIŞTI'

Erdoğan'ın özellikle Suriye sahasında hem Rusya ile hem de ABD'yle sürdürdüğü ikili oyunun kendi aleyhine döndüğünü ifade eden Rubin, şunları kaydetti: "Erdoğan bence yanlış oyun oynadı, hareketlerinin taktiksel olduğunu düşündü. ABD ile Rusya arasında bir çatışma yaratmak istedi. Ama artık çok geç. Erdoğan bu saatten sonra pozisyonunu değiştirse bile bunu Putin'e açıklayamaz. Ve aynı zamanda da ne olursa olsun Amerika artık ona asla güvenmez."

'TÜRKİYE GÜVENİLİRLİĞİNİ YİTİRİYOR'

Rubin, gelinen noktada Erdoğan'ın Rusya, ABD ve NATO nezdinde güvenilirliğini yitirdiğini belirtti. Rubin, demecinin devamında, "Erdoğan'ın sorunu umursamaz ve aldırmaz olması ve kendisini Putin ile eşdeğerde görmesi. Bunun yanı sıra Vladimir Putin Erdoğan'a asla güvenmeyecek. Erdoğan da Türkiye'yi sürüklediği bu politikası nedeniyle ne Rusya, ne Amerika ne de NATO ona güven duymayacak" ifadelerinde bulundu.

ABD'NİN ROJAVA SİYASETİNDE DEĞİŞİM VAR

ABD'nin Kuzey-Doğu Suriye politikalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Rubin, ABD'nin bölgeleye şimdiye kadar daha çok askeri olarak destek sunduğunu, şimdi ise "netleşmemiş de olsa Kuzey ve Doğu Suriye siyasetinde bir değişim olduğunu" söyledi. Rubin, "ABD'nin uzun süredir askeri desteği devam ediyor. Ancak netleşmemiş bir politikaları olsa da siyasal değişimi devam ediyor. Umut ediyorum ki bu siyasal değişim doğru yönde ilerleme kaydeder" dedi.

ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE SİYASAL DEĞİŞİM VAR

"Bundan 5 sene önce ABD'nin Türkiye'ye desteği ne olursa olsun değişmezdi. Ama şimdi öyle gözüküyor ki ABD'nin Türkiye'ye koşulsuz desteği değişiyor. Ve doğru yönde bir seyir var" diyen Rubin, ABD'nin Türkiye ile Kuzey-Doğu Suriye arasında bir ara çözüm bulma yönündeki çabasının devam ettiğini ancak bunun her zaman gerçekleşemeyebileceğini de ifade etti. ABD'nin ara formül arayışına ilişkin de konuşan Rubin, "Diplomatlar bu tür şeyleri her zaman hayal eder. Bu, her zaman hayal ettikleri şeylerin gerçekleşeceği anlamına gelmez" diye belirtti.

TAMPON BÖLGE KONUSU

Türkiye'nin bölgeyi işgal etme hevesiyle gündemde tuttuğu "tampon bölge" tartışmalarına da değinen Rubin, "Türkiye tampon bölge kurulmasını istese de tüm bölge ülkeleri bu konuda henüz bir karar vermiş değil. Çünkü Türkiye'ye güvenmiyorlar" dedi.