Türk devleti Efrîn’de 10 sivili kaçırdı

Türk devleti ve çeteleri, Efrîn’de 10 sivili kaçırdı. İşgalin başından bu yana binlerce sivil kaçırıldı.

Efrîn kantonunun Mabata ilçesindeki kaynaklar, işgalci Türk devletine bağlı askeri polis adlı çetenin 16 Eylül'de Kobakiyê köyünden üç sivili kaçırdığını bildirdi. Sivillerin Edhem Hemo, Mihemed Resûl Mustafa ve Basil Abdulrahman Mustafa olduğu öğrenildi.

SİVİLLERİN İSİMLERİ

Birîmca köyünden bir kayak da askeri polis adlı çetelerin 15 Eylül günü Faiq Sebri Mûsa, Mihemed Henan Musa, Welid Mustafa Musa, Xelil Mihemed Osman ve Mustafa Mihemed Seydo isimli 5 sivili kaçırdıklarını bildirdi.

Kaynaklar, kaçırılan sivillerin ailelerinin yakınlarının serbest bırakılması için fidye verdiklerini belirtti.

Ayrıca Türk devletine bağlı çetelerin, 13 Eylül günü Cindirês ilçesinde yaşayan ve ilçenin Çobana köyünden olan 55 yaşındaki Cemil Hemo ile 28 yaşındaki oğlu Dilgeş Hemo’yu kaçırdığı ortaya çıktı.

SAVAŞ SUÇLARI

Türk devleti Kuzey ve Doğu Suriye'de işgal ettiği alanlarda sistematik olarak savaş ve insanlığa karşı suçlar işliyor. Sivillerin alıkonulması neredeyse gündelik hale geldi. Siviller çoğunlukla fidye talebiyle kaçırılıyor. Son yıllarda binlerce kişi bu şekilde kaçırıldı, işkence gördü, bazıları vahşice infaz edildi, bazılarından da halen haber alınamıyor.

Hafta içerisinde Birleşmiş Milletler de Türk devletine bağlı çete gruplarının işlediği suçlara dikkat çekerek, “Tecavüz, yağma, özel mülke zorla el koyma, kültürel mirasın yok edilmesi" şeklinde sıralamıştı. 18 Eylül'de bir açıklama yapan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachelet, Türk işgali altındaki bölgelerde yaşananların savaş suçu kapsamında olduğunu belirterek, “Türkiye’nin sorumluluğundadır” dedi.