Suriyeliler arası diyalog çalıştayının sonuç bildirgesi açıklandı

Kobanê’de düzenlenen Suriyeliler Arası Diyalog Çalıştayı’nın 3’üncüsünün sonuç bildirgesi açıklandı.

Suriyeliler Arası Diyalog Çalıştayı’nın 3’üncüsünün sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, “MSD, radikal demokrasiye doğru bir değişim için diyalog çizgisinde Suriye muhalefetinin birliğini oluşturacak demokratik ve ulusal bir merkeze dönüşecektir” denildi.

148 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştay, iki gün boyunca yürütülen tartışmaların ardından sonuç bildirgesinin okunmasıyla sona erdi.

MSD Eşbaşkanı Emine Omer’in okuduğu sonuç bildirgesinde şunlar belirtildi:

“MSD’nin daveti üzerine ‘Suriye toplumsal sözleşmesiyle yeni demokratik döneme’ sloganıyla gerçekleştirilen çalıştaya Suriye’den yüzlerce parti, sivil toplum kurumu, örgüt temsilcisi ve bağımsız siyasetçiler katılmıştır. Suriyeliler Arası Diyalog Çalıştayı'nın 3’üncüsü Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ne bağlı Kobanê’de gerçekleştirilmiştir.

Çalıştayda QSD’nin teröre karşı zaferi selamlanmıştır.

Katılımcılar, iki gün boyunca anayasa ve Suriye’de çözüm haritası konularını görüşmüştür.

ANAYASA TARTIŞMALARI YÜRÜTÜLDÜ

Katılımcılar hazırlık komitesi tarafından sunulan yeni Suriye anayasası temel ilkeleri hususunda uzlaşmış; anayasanın Suriye’nin birlik ve bütünlüğünü güvenceye alması; ademi merkeziyetçi ve demokratik bir Suriye’yi inşa edecek siyasi sistemi sağlaması gerektiğini belirtmişlerdir.

Katılımcılar Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim projesini ciddiyetle tartışmış, Suriye’deki mevcut krizi çözüme ulaştırabilecek bir önemli proje olarak adlandırmış ve bu projenin tüm Suriye’de hayata geçirilmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Katılımcılar Suriye krizinin çözüm haritasının siyasi zeminde gerçekleşeceğini ve bu bağlamda Suriye krizinin başta 2254 sayılı karar olmak üzere ilgili uluslararası kararlara göre çözümünden yana olduklarını beyan etmişlerdir.

Çalıştay katılımcıları tüm muhalif kesimlerin ve laik demokratik ulusal güçlerin katılımıyla siyasi çözüm dışında herhangi çözüme hiçbir alternatif olduğunu vurgulamış; Suriye’ye, bölgeye ve dünyaya bu şekilde barış, huzur ve güvenliğin geleceğini belirtmişlerdir.

SURİYELİLER ARASI DİYALOGUN GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR

Katılımcılar Suriye topraklarında, İşgal altındaki Efrîn’den Liwa İskenderun’a, Golan’a, son dönemde Türk devleti tarafından işgal edilen tüm bölgelerde her türlü işgalciliğe ve yabancı güçlerin varlığına son verilmesi çağrısı yapmıştır. Katılımcılar hiç kimsenin Suriye topraklarını bir başka ülkenin topraklarına katma hakkının olmadığı vurgusunda bulunmuştur.

Katılımcılar Suriye muhalefetinin görüşlerinin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla Suriyeliler arası diyalogların gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Bu çerçevede Demokratik Suriye Meclisi, radikal demokrasiye doğru bir değişim için diyalog çizgisinde Suriye muhalefetinin birliğini oluşturacak demokratik ve ulusal bir merkeze dönüşecektir. Katılımcılar, genel Suriye ulusal kongresinin gerçekleştirilmesi amacıyla; MSD ve İzleme Komitesi’ni Suriyeli, Arap, bölgesel ve küresel tüm kesimlerle görüşmeleri genişletmek için görevlendirilmiştir.”