27 Kasım 2024’te, Colani liderliğindeki Heyet Tahrir El Şam’ın, İdlib’de “Saldırganlığı Caydırma Operasyonu” adıyla başlayan harekâtı, adeta Şam’ın Colani’ye teslim edilmesiyle sonuçlandı. Ardından, Şam’ı kontrol eden yetkili ağızlardan Suriye’nin birlik ve bütünlüğünü koruma, etnik, dini ve kültürel farklılıkların haklarının ve özgürlüklerinin güvence altına alınacağı yönünde açıklamalar geldi. Bu temelde, önceki Baas rejimi hükümeti yetkililerinden bir kısmı, geçici olarak devletin idari işlerini yürütmekle görevlendirildi.
Devamında, 29 Ocak’ta Suriye’nin bütün bileşenlerini kapsayacağı iddia edilen “Zafer Konferansı” ve ardından 24-25 Şubat’ta “Suriye Ulusal Diyalog Konferansı” gerçekleştirildi. Ancak bu konferansların hiçbirinde Suriye’nin etnik, dini ve kültürel yapıları temsiliyetini bulamadı. Bu konferansların sonucunda, Colani kendisini Suriye Cumhurbaşkanı ilan ederek en üst düzeyde yetkilerle donandı.
Bunun yanı sıra, 10 Mart’ta QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî ile Ehmed El Şara arasında yeni Suriye’nin anayasasına temel teşkil edebilecek 8 maddelik bir anlaşma imzalandı. Ancak 13 Mart’ta bu anlaşma metnini boşa çıkaran bir anayasa taslağı ilan edildi. Buna karşılık yeni Suriye’nin idari ve anayasa taslağının oluşturulmak istendiği bütün bu süreçlere dahil edilmeyen etnik, dini ve kültürel yapılar tepki göstererek dayatılanların kendileri açısından bağlayıcı olmayacağını ifade etti.
Son olarak, 29 Mart Cumartesi akşamı Şam iktidarı, Cumhurbaşkanı Ehmed El Şara’ya bağlı 23 kişiden oluşan Suriye Geçici Hükümeti kabinesini resmen açıkladı. Ancak bu hükümet üyelerinin belirlenmesi sürecinde Suriye genelindeki örgütlü yapılarla herhangi bir görüş alışverişi veya diyalog yaşanmadığı gibi, geçici hükümet içinde de temsil edilmediler. Kişi düzeyinde etnik, dini ve kültürel kimlikleri ne olursa olsun, mevcut kabinede yer alan hiçbir isim Suriye’deki farklılıkları kapsamıyor. Bu nedenle Suriye’deki demokratik toplum yapıları ve farklılıklar, oluşturulan geçici hükümetin alacağı kararların kendileri açısından bağlayıcı olmayacağını bir kez daha vurguladı.
Suriye Geçici Hükümeti kabinesi ise şöyle:
Şamlı 5 bakan, İdlibli 4 bakan, Halepli 3 bakan, Dêrazorlu 3 bakan, Hamalı 2 bakan kabinede yer alırken; Humuslu, Lazkiyeli, Süveydalı, Kuneytralı, Hesekêli, Şam kırsalından bir bakan bulunuyor. Tartus, Reqa ve Deralı bakanlar ise yer almıyor.
Şam iktidarı Cumhurbaşkanı Ehmed El Şara hükümeti kabinesinde, Heyet Tahrir el-Şam'ın Dışişleri, Savunma, İçişleri, Adalet, Maliye ve Enerji gibi 5'i stratejik olmak üzere toplamda 9 bakanı yer alıyor. Müslüman Kardeşler'in 4 bakanı bulunuyor. Arap teknokratlardan 6 bakan (bunlardan biri stratejik bakanlık), 3'ü Baas rejimiyle çalışmış, 3'ü ise bağımsız olarak görev alıyor. Ayrıca, Hristiyan, Kürt, Dürzi, Alevi 4 bakan yer alıyor. Bunlardan 3'ü Baas rejimiyle çalışmış.
Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani: Sünni Arap, Hesekêli ve 1987 doğumlu. İslami-Selefi zihniyete sahip bu kişi, Hayat Tahrir el-Şam ve El Nusra Cephesi'nin kurucularından biri olup Zeyd el-Attar, Ebu Ayşe ve Hüsam eş-Şafii lakaplarıyla da tanınıyordu. 2022-2024 yılları arasında Türkiye’de, Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Dış İlişkiler alanında yüksek lisans yaptı.
Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra: Sünni Arap, Hamalı ve 1983 doğumlu. İslami-Selefi zihniyete sahip bu kişi, Heyet Tahrir el-Şam'ın askeri kanadının komutasını üstlendi. 2011 yılı başlarında silahlı muhalefete katıldı ve 2013 yılında El Nusra Cephesi'nde yer aldı. Aynı zamanda ‘Saldırganlığı Caydırma Operasyonu’nda yetkili düzeyde görev yaptı. Ebu'l-Hasan el-Hamavi ve Ebu Hasan 600 lakaplarıyla tanınıyordu.
İçişleri Bakanı Enes Hattab: Sünni Arap, Şam kırsalında 1987 yılında doğdu. İslami – Selefi zihniyete sahip bu kişi, 2008 yılında El Kaide üyesi olarak ABD’ye karşı geliştirilen harekâtlara katıldı. Birleşmiş Milletler ve ABD'nin terörist listelerinde yer alıyor. Görevi, Irak'tan Suriye'ye savaşçı getirmek olduğu için Ebu Ahmed Hudud lakabıyla da tanınıyordu. Colani’nin Heyet Tahrir el-Şam liderliğindeki birinci yardımcısı ve örgütteki güvenlik dosyasından sorumlu kişi.
Adalet Bakanı Mahzar el Veys: Sünni Arap, Dêrazorlu ve 1980 doğumlu. İslami–Selefi zihniyete sahip bu kişi, 2008’de tutuklanarak Sednaya Cezaevi'ne nakledildi. 2013’te hapisten çıktı, Nusra Cephesi'ne katıldı ve doğu bölgesindeki (İdlib) şeriat heyetinin başına geçti. Kuruluşundan bu yana Heyet Tahrir el-Şam'ın sözde liderlerinden biri.
Vakıflar Bakanı Muhammed Ebu Hayır Şukri: Sünni Arap, Şamlı ve 1961 doğumlu. Müslüman Kardeşler Örgütü üyesi, Mazzeh'deki İmam Şafii Camii'nin imamı ve vaizi. Suriye Koalisyonu Genel Kurul Üyesi ve İstanbul'da kurulan Suriye İslam Konseyi Üyesi.
Enerji Bakanı Muhammed Beşir: Sünni Arap, İdlibli ve 1983 doğumlu. İslami-Selefi zihniyete sahip bu kişi, HTŞ’nin İdlib'deki Kurtuluş Hükümeti Başkanı’ydı.
Yüksek Öğretim Bakanı Mervan Halebi: Sünni Arap, Kuneytralı ve 1964 doğumlu. Teknokrat olarak Baas rejimiyle çalıştı. Şam Üniversite Tıp Fakültesi mezunu ve Fransa’da doktorasını yaptı.
Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Hind Kabavat: Hristiyan bir Arap, Şamlı ve 1974 doğumlu. Kanada vatandaşlığına sahip bir teknokrat.
Maliye Bakanı Muhammed Yusr Berniyye: Sünni Arap, Şamlı ve 1967 doğumlu. Teknokrat olarak Baas rejimiyle çalıştı.
Ekonomi Bakanı Nidal Şaar: Sünni Arap, Halepli ve 1956 doğumlu. Teknokrat, 2011 devriminin başında Baas rejimi döneminde Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, uluslararası görevlerin yanı sıra ekonomi danışmanlığı da yaptı.
Enformasyon Bakanı Hamza Mustafa: Sünni Arap, Hamalı ve 1985 doğumlu. Müslüman Kardeşler Örgütü Üyesi. Suriye TV Genel Müdürlüğü görevini yürüttü. Katar Arap Araştırma ve Politika Çalışmaları Merkezi'nde araştırmacı olarak çalıştı.
Sağlık Bakanı Musab Nezzal el Ali: Sünni Arap, Dêrazorlu ve 1985 doğumlu. Teknokrat, Humus Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu ve Almanya’daki çeşitli hastanelerde beyin cerrahı olarak çalıştı.
Yerel Yönetimler Bakanı Muhammed Ancerani: Sünni Arap, Halepli ve 1992 doğumlu. Heyet Tahrir el-Şam içerisinde yer alarak HTŞ’nin İdlib'deki Kurtuluş Hükümeti'nde görev aldı.
Acil Durum ve Afet Yönetimi Bakanı Raid Salih: Sünni Arap, İdlibli ve1984 doğumlu. Müslüman Kardeşler Örgütü Üyesi, ayrıca Beyaz Baretliler- Beyaz Miğferler üyesi olarak da biliniyor.
İletişim Bakanı Abdüsselam Heykel: Sünni Arap, Şamlı ve 1978 doğumlu teknokrat. Londra’da yüksek lisans yapan Abdüsselam, Birleşik Arap Emirlikleri’nde ikamet eden Suriyeli bir iş insanı.
Tarım Bakanı Emced Bedr: Dürzi, ancak Dürzi Meclisi üyesi değil. Süveydalı ve 1969 doğumlu bir teknokrat.
Eğitim Bakanı Muhammed Abdulrahman Terko: Kürt, Halepli ve 1979 doğumlu. Teknokrat olup, Baas rejimiyle çalıştı.
Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Abdürazzak: Sünni Arap, İdlibli ve 1989 doğumlu. İdlib'de Kurtuluş Hükümeti ile çalıştı.
Kültür Bakanı Muhammed Salih: Sünni Arap, Dêrazorlu ve 1985 doğumlu. Müslüman Kardeşler Örgütü Üyesi. Katar merkezli Al Jazeera’da çalıştı.
Gençlik ve Spor Bakanı Muhammed Samih Hamid: Sunni Arap, İdlibli ve 1976 doğumlu. İdlib'de Kurtuluş Hükümeti ile çalıştı.
Turizm Bakanı Mazen Salihani: Sünni Arap, Şamlı ve 1979 doğumlu bir teknokrat.
İdari Kalkınma Bakanı Muhammed Sikaf: Sünni Arap, Humuslu ve 1990 doğumlu. İdlib'deki Kurtuluş Hükümeti'nde çeşitli görevlerde bulundu.
Ulaştırma Bakanı Yarub Bedir: Alevi, Lazkiyeli ve 1959 doğumlu. Teknokrat olarak Baas rejimiyle çalıştı. Baas rejimi döneminde Ulaştırma Bakanlığı görevi yaptı.