Sanatçılardan ulusal konferans çağrısı

Kürtler birlik olmadan ve ortak mücadele yürütmeden var olan kazanımların korunamayacağını belirten sanatçılar, ulusal konferansın önemine dikkat çekerek, yapılması için her türlü sorumluluğu taahhüt etti.

Kürt halkının ulusal çıkarları konusundaki sorumluluklarından dolayı ulusal bir konferans yapılma çağrısını desteklediklerini duyuran sanatçılar, “Rojava şahsındaki yeni yaşam umudu ve ortak yaşam iradesinin vahşete kurban gitmesine asla göz yummayacağız” dedi.

Aralarında Çopi, Xemgin, Nizamettin Arıç, Necmedîn Xulamî, Hesen Şerîf ve Ciwan Haco’nun da bulunduğu sanatçıların ortak imzasıyla yapılan açıklamada, Kürt halkına karşı Türk devleti öncülüğünde bir soykırım saldırısı başlatıldığı belirtildi. Türk devletinin bu işgal saldırısıyla çok açık bir şekilde, dünyanın neresinde olursa olsun Kürt halkının varlığını, her türlü kazanımını, statüsünü düşman bileceğini; kendi varlığını Kürt halkının yok edilmesi üzerine kurmak istediğini ilan ettiği vurgulayan açıklamada, bunun karşısında Rojava’da bir onur direnişi verildiği vurgulandı.

Rojava Devrimi’nin, örgütlü bir direnişin yıkılamayacağını göstererek, insanlığını sembolü olduğu kaydedilen açıklamada, “Bundandır ki, şu anda tüm dünya halkları yapılan bu soykırıma karşı tavrını koymaktadır” denildi.

BİRLİK OLMAZSAK KAYBEDERİZ

Açıklamaya şöyle devam edildi: “Kürtler olarak kendi cephemizden baktığımızda mevcut gelişmeler çok net bir biçimde şunu göstermektedir; Kürtler birlik olmadan ve ortak mücadele yürütmeden, bırakalım yeni kazanımlar elde etmeyi, var olan kazanımlar da kaybedilecektir. Kürt halkının kazanımları korunacaksa dört parçada yürütülen mücadelenin düzeyi, gücü, başarısı ulusal birlikle mümkün olacaktır. Mevcut bu parçalılık, Kürt halkına telafisi mümkün olmayan ağır bedeller ödetme riskini de barındırmaktadır.

ULUSAL KONFERANS İÇİN SORUMLULUK

Tüm dengelerin alt üst olduğu böyle bir dönemde, sanatçılar olarak bir araya gelerek ulusal bir konferansın yapılması için üzerimize düşecek her türlü sorumluluğu yerine getireceğimizi ifade etmek istiyoruz. Sanatçıların, halkların vicdanı olduğuna inanıyoruz. Vicdan hep özgürlükten, yaratımdan, doğruluktan ve adaletten yana olur. Sanatçılar olarak yeniden güzeli yaratırken birlikte daha güçlü olacağımızı biliyoruz.

Kürt halkının ulusal çıkarları konusunda sorumluluk duyduğumuzdan dolayı ulusal bir konferans yapılma çağrısını kendi cephemizden destekliyor ve öncülüğünü de Kürt sanatçılar olarak yapmak istiyoruz. Ortadoğu’da süren bu 3. Dünya Savaşı’nda yaşananlar kaygılarımızı derinleştiriyor. En önemlisi de Kürt halkı olarak yok edilmek istendiğimizi görüyor ve bunun karşısında sessiz ve tavırsız kalmanın adeta faşizmden yana tavır almak olduğunu çok iyi biliyoruz. Bundan dolayı Rojava şahsında yaratılan yeni yaşam umudu ve ortak yaşam iradesinin saldırı ve vahşete kurban gitmesine asla göz yummayacağımızı belirtiyor, Kürt ulusunun sanatçıları olarak ulusal bir konferansın gerekli olduğunu ifade etmek istiyoruz.”

Sanatçıların talepleri ise şöyle:

Bu soykırımın derhal durdurulması için dünyaya bu çağrı yapıldı

Sanatçı birliğinin koordinasyonu oluşturuldu

Sanatçılar bulundukları her yerde eylemlere öncülük yapacak ve katılacak

Koordinasyon en kısa zamanda bir araya gelerek eylem planlaması yapacak

Yazılı açıklamanın altında şu sanatçıların imzası bulunuyor:

Çopy, Xemgin, Diyar, Sivan, Nizamettin Arıç, Seyitxan, Sosin, Deniz Deman, Bülent Turan, Farqin, Memo Gül, Merdan Zirav, Yasin Kav, Mazlum Rewşen, Ali İkizer, Ozan Serdar, Ali Baran, Emekçi, Ferhat Tunç, Mikail Aslan, Cemil Koçgiri, Şemdin, Necmedîn Xulamî, Hesen Şerîf, Ciwan Haco, Armanc, Kerîmo, Beyto Can, Awaz Barış, Kemal Gorgo, Remzi Açıkgöz, Azad Şamsedîn, Arî Aqreyn, Dîyare Kurd, Kerîm Nacar, Rozerîn Kahraman, Ardelan Helbestvan, Kamuran Simo- Nivîskar, Kawa-Şanoger, Stêr Kurdaxî, Gürsel Dayan, Mele Ahmed ê Namî- Helbestvan, Hesen Mele, Evîn Akbaş, Cemîla Pîrê, Welat Kobanê, Narîn Feqe, Elî Şakir, Adil Feqe, Xerîb, Selah (Kurê Bavê Selah), Şêro Oslo, Kadir Çelîk-Helbestvan, Ednan Doxan- Helbestvan, Murat Kobanê, Hayatî, Ezîz Mardîn, Goran Bekir, Roj Kerîm, Qadir Essed, Dilyar Ahmed, Firat Ceweri, Rohat Alakom-Nivîskar, Ahmed Hiseynî- Helbestvan, Dorpeç Kobanê, Îbrahîm Kevo, Suad Alican, Reşo Eyşan, Emîr Xeyatî, Bekir Hiseyn- Nivîskar, Hecî Kardoxî- Aşitî Radyo, Dilşan Pîrdawud, Hesen Lor, Ferit Zedan, Xelil Xemgin, Şivan Perwer, Diyar, Deniz Deman, Peyvan Arjin, Seyitxan Şemdin, Bülent Turan, Farqin Azad, Nizamettin Arıç, Firmesk, Sosın, Beser Şahin, Mikail Aslan, Cemil Koçgiri, Merdan Zırav, Ali İkizer,  Kawa, Memo Yapıştıran, Yasin Kav, Şiyar Munzur, Ozan Serdar, Xemdar, Dilovan, Şehriban a Kurdi, Cömert, Zozan, Amed Karakoçan, Zozan Zudem, Zınar Sozdar, Siphan Xalat, Ozan Maruf, Deza Amed, Memo Gül, Seher Stran, Simar, Ali Baran, Ozan Aydın, Abbas Ahmed, Hozan Şexo, Süleyman Çarnewa, Şero Beti, Şerif Ömeri, Mahmut Ömeri, Şengül Pak, Cevad Mervani, Zahir, Yusuf Bekis, Jana Seyda, Seyda Perınçek, Zahir Cemil, Hakim Sefqan,  Fehim Sait, Amele, Şirin Alma, Binewş, Siphan Alvoz, Xezal Ertaş, Süleyman Demirtaş ,  Yılmaz Yıldırım, Nudem Yıldırım, Emekçi, Koma Şehit Welat, Rotinda, Mustafa Demir, Roni Erez, Roj Ali,  Ferhat Tunç,