'Rusya Suriye'ye Adana Mutabakatı'nı güncellemeyi önerdi' iddiası

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun Suriye'ye Türk devleti ile 1998'de imzalanan Adana Mutabakatı'nı güncellemeyi önerdiği belirtildi. Görüşmede "5 kilometrelik faaliyet alanının 30 kilometreye çekilmesinin" önerildiği iddia edildi.

Rusya, Türk devleti ile Suriye arasında 1998 yılında imzalanan Adana Mutabakatı'nı güncelleme çabalarını sürdürüyor. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun dün gerçekleştirdiği Suriye ziyaretinde konu tekrar gündeme geldi.

Şam'da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Suriye Ulusal Güvenlik Danışmanı Ali Memlük'le görüşen Şoygu'nun gündeminde İdlib ile Kuzey-Doğu Suriye olduğu öğrenildi.

Suriye devlet ajansı SANA, görüşmede 5 Mart'ta Türk devleti ile Rusya arasında Moskova'da imzalanan yeni İdlib anlaşmasının yanı sıra "Cizîrê bölgesindeki durum" ve "Suriye devletinin ülkenin dört bir yanında hakim olma" çabalarının görüşüldüğünü aktardı.

ANA GÜNDEM KUZEY-DOĞU SURİYE'YDİ

El Arab gazetesi Şam kaynaklarına dayandırdığı haberinde görüşmede "Adana Mutabakatı’nın güncellenmesinin ana gündem konusu olduğunu" yazdı. Konuyu gündemine taşıyan Suudi Arabistan kaynaklı, Londra merkezli Şark El Awsad gazetesi de görüşmede ana gündemin Suriye rejimini yeniden tüm ülkede hakim kılma olduğunu yazdı.

ADANA MUTABAKATI'NI GÜNCELLEME ÇABASI

Rusya'nın Türk devleti ile Suriye arasında Adana Mutabakatı'nı güncelleme çabasında olduğunun belirten gazete, Adana Mutabakatı'dan belirtilen "sınır hattında 5 ile 10 kilometre derinliğinde faaliyet sınırının 30 kilometreye çekilerek anlaşmanın güncellenmek" istendiğini yazdı.

SURİYE'DEN YAPILAN AÇIKLAMA

Görüşmeye ilişkin Suriye Devlet Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, "El-Cezire bölgesindeki durumu, ABD’nin Suriye’nin petrolünü ve zenginliklerini gasp etmeye devam etmesi, Suriye Devleti’nin ülkenin farklı bölgelerinde güvenlik ve istikrarı yeniden sağlama yolunda attığı adımlar, Rus yönetimin Suriye’ye bölgesel ve uluslararası ölçekte uygulanan ablukayı kırma, yaptırımları kaldırma ve Suriye halkının izolasyonuna son verme hususunda gösterdiği çabalar ele alındı" denilmişti.

Türk devleti ile Rusya-Suriye arasında İdlib'te yaşanan çatışmaların ardından Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Moskova'ya giderek, Putin'den ateşkes istemişti.

ESAD, KÜRTLER YOK DEMİŞTİ!

5 Mart'ta yapılan Putin ile Erdoğan görüşmesinden hemen önce bir Rus kanalına konuşan Beşşar Esad, "Kürtler Suriye'de yoktur, Kürt davası yalan ve hayaldir" iddiasında bulunmuştu.

FOZA YUSIF: ESAD'IN SÖZLERİ KÜRTLERE KARŞI BİRLEŞELİM MESAJIDIR

Esad'ın sözlerine cevap veren PYD Eşbaşkanlık Kurulu Üyesi Foza Yûsif, "Bu sözler Erdoğan'ın 'düşünmezsen yoktur' sözlerini tamamlayan sözlerdir. İkisi, inkar noktasında buluşuyor. Gelin, Kürtlere karşı bir olalım mesajıdır" demişti.