Rojava Devrimi’nin lokomotif partisi PYD kongreye hazırlanıyor

Rojava Devrimi’nin lokomotif partisi PYD yarın "Demokratik Birlikle İşgalciliği Yeneceğiz, Özerk Yönetimi Geliştireceğiz, Demokratik Suriye'yi İnşa Edeceğiz" şiarıyla 8'inci kongresini gerçekleştirecek.

Rojava Devrimi’nin öncü partisi Demokratik Birlik Partisi (Partiya Yekîtiya Demokratîk - PYD) 24-25 Şubat tarihlerinde 8'inci olağan kongresini gerçekleştirecek.

2003 yılında kurulan ve Baas rejiminin kuruluşuna katliam, tutuklama ve yanıt verdiği, 19 Temmuz 2012 Rojva Devrimi’nin örgütleyici, inşa ve savunucu partisi olan PYD, 8'inci kongresinin hazırlıklarını tamamladı.

PYD'nin 8'inci kongresi, "Demokratik Birlikle İşgalciliği Yeneceğiz, Özerk Yönetimi Geliştireceğiz, Demokratik Suriye'yi İnşa Edeceğiz (Bi Yekîtiya Demokratîk Em ê Dagirkeriyê Têk Bibin, Rêveberiya Xweser Pêşbixin û Sûriyeya Demokratîk Ava Bikin" şiarıyla gerçekleşecek.

PYD, bundan önceki kongresini 27-28 Eylül 2017 tarihinde "Özgür Rojava’dan Federal ve Demokratik Suriye’ye Doğru" şiarıyla, Cizîrê bölgesinin Rimêlan kentinde düzenlemişti.

İki gün sürecek olan kongrede parti çalışmalarının değerlendirilmesi, eşbaşkanlık raporları, Kadın Genel Meclisi ve Parti Genel Meclisi raporlarının okunması, siyasi programların değerlendirilmesi ve tüzük tartışmalarının yürütüleceği öğrenildi.

Yürütülen tartışmalar sonrası partinin eşbaşkanlık, parti meclisi ve yürütme kurulu üyelerinin oylamasına geçilecek. Tek liste ile girilecek seçimlerde partinin yeni yönetimi seçilecek.

PYD'nin 27-28 Eylül 2017 tarihlerinde gerçekleştirilen 7'nci kongresinde Ayşe Hiso ile Şahoz Hesen eşbaşkanlığa seçilmiş ve 23'ü kadın 47 kişilik parti meclisi üyeleri seçilmişti.

17 Ekim 2003 tarihinde kurulan PYD, kuruluşundan itibaren büyük baskılara maruz kaldı. Partinin kurulduğu yıllarda Suriye yönetimi ile Türk devletinin "iyi ilişkiler geliştirme" girişimlerinin faturası PYD'e çıkarıldı.

Rejimin baskıları sonucu birçok üyesi gözaltına alınan, tutuklanan ve işkenceden geçirilen partiye yönelik en büyük saldırı dalgası ise 12 Mart 2004 tarihinde gerçekleşen Qamişlo katliamı ve akabinde gelişen serhildanlar süreciyle geldi.

Qamişlo'da bir futbol maçı sonrası rejimin organize ettiği saldırılarda onlarca Kürd'ün katledilmesi üzerine Rojava geneline yayılan serhildanlar başladı.

Suriye rejimi, serhildanlardan dolayı PYD'yi suçladı ve yüzlerce üyesini tutuklayarak işkencelerden geçirdi. Partinin Osman Dadali gibi birçok yönetici ve üyesi gördükleri işkencelerden dolayı şehit düşerken, Nazliya Kecel ve birçok üyesinin ise akıbeti hala bilinmiyor.

Yine aynı yıl, 29 Kasım 2004’te PYD'nin yöneticileri Şîlan Kobanê (Meysa Baqî), Zekeriya (Zekeriya Îbrahim), Fuat (Hikmet Tokmak), Cemil (Nebo Ali) ve Ciwan (Hacı Cuma Ali) Musul'da pusuya düşürülerek katledildi.

Qamişlo katliamı ve serhildan sürecinin ardından özsavunma örgütlenmesini geliştirmeye başlayan PYD, 19 Temmuz 2012 tarihli Rojava Devrimi’nin de lokomotif partisi oldu.

Devrimin başladığı günden bu yana ÖSO, DAİŞ, El Nusra, rejim ve Türk devletinin saldırılarına karşı devrimin lokomotif partisi olma rolünü oynayan PYD bu saldırılarda Gulê Selmo, İsa Hiso, Abid Xelil ve Omer Elûş gibi onlarca parti yöneticisi şehit düştü.

Tüm baskı ve saldırılara rağmen hem direnişiyle hem de Rojava'de gelişen demokratik, çoğulcu, eşitlikçi, ekolojik ve kadın cinsiyet özgürlükçü paradigmaya sunduğu katkıyla PYD, devrimci parti görevini oynamaya devam ediyor.