Rojava’daki saldırılara tepkiler sürüyor

İşgalci Türk devletinin Rojava’ya dönük saldırılara karşı İsviçre’de yaşayan Kurdistanlıların ve dostlarının tepkileri giderek artıyor. İki günden beri İsviçre’nin bir çok kentinde sokağa çıkan Kurdistanlılar saldırıları protesto etti.

Bugün de İsviçre’nin Belinzona, Solothurn, Fribourg, Bern ve Winterthur kentlerinde Kurdistanlılar ve dostları alanlarda idi. Eylemlerde Türk devletinin saldırıları protesto edilirken Rojava ile dayanışma ve mücadeleyi yükseltme  çağrıları yapıldı.

SOLOTHURN 

İsviçre’nin Solothurn şerhindeki Solothurn Demokratik Kürt Toplum merkezi ve Aarau Kürt Toplum merkezinin eylem çağrısı üzerine Solothurn merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları yaptıkları basın açıklaması  saldırıları protesto etti.

Solothurn merkez tren istasyonu önündeki eylem saygı duruşuyla başladı. Almanca hazırlanan basın metninin okunmasında sonra Kürt siyasetçi Serhat Agiri bir konuşma yaptı. Agiri “Şu an işgalci Türk devleti Rojava’da hastane, okul, ekonomik işletmeler, petrol tesislerini hedef alıyor. Gerilla karşısında hezimeti yaşayan işgalci Türk devleti Rojava’da insanlık suçu işleyerek gündemi değiştirmek istiyor. Önder APO ve cezaevinde ki arkadaşlar direniyor. Gerilla direniyor. Bizim üstümüze düşen de bu direnişe katılmak olmalıdır. Önder APO’nun özgürlüğü için başlatılan bir hamle var. Dostlar tarafından başlatılan bu hamleyi sonuca götürmeliyiz” dedi.

Aarau Rojbin Kadın meclisi adına konuşan Bergüzar Çiftçi ise Rojava devrimi kadın devrimi olduğunu dile getirerek “Biz kadınlar her ve her zaman Rojava devrimine sahip çıkacağız. Her alanda bir direniş var. Bu direnişi sergileyenleri selamlıyoruz” dedi.

Eyleme katılan İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) başkanlık divanı üyesi Emrullah Bingül bir konuşma yaptı. Bingül yaptığı konuşmada Türk devletinin saldırılarına karşı Avrupa devletlerinin sessiz kalmasını eleştirdi. Birgül “Rojava’ya saldırılar olduğu bugünlerde Türk meclisinde İsveç’in NATO’ya girmesi onaylandı. Amaç Avrupa devletlerinin Rojava’ya dönük saldırılara ses çıkarmasını önlemek için yapıldı. Avrupalılar şunu iyi anlamalılar ki eğer bugün DAİŞ Avrupada yoksa Kürtlerin verdiği mücadele sayesindedir. Rojava’ya sahip çıkmak herkesin temel görevidir” dedi. 

WINTERTHUR 

Rojava’ya dönük işgalci Türk devletinin saldırıları İsviçre’nin Winterthur kentinde de protesto edildi. Winterthur Demokratik Kürt Toplum merkezinin (CDK-W) çağrısı üzerine, Winterthur tren garı önünde nir araya gelen kitle burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 

İşgalci Türk devletinin saldırılarında şehid düşenlerin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan etkinlikte ilk olarak Winterthur CDK-W eşbaşkanı İsmail Kaya bir konuşma yaptı. İsmail Kaya her alanda direnişin sürdüğüne dikkat çekerek “Önder APO direniyor, Cezaevlerinde ki tutsaklar direniyor, gerilla direniyor. Bu direnişe sahip çıkmalıyız. Büyün Kürtlere çağrı yapıyoruz. Bijî berxwedana Rojava, Bijî berxwedana gele Kurd” dedi.

Eyleme katılan İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S)  eşbaşkanı Selma Sürer de halka hitap etti. Sürer işgalci Türk devletinin gerilla karşısında aldığı yenilgiyi hazmedemediğine vurgu yaparak “Onlar, gerillamız karşısında bu karda kıyamette ciddi darbe yediler. Bunu hazmedemediler ve Rojava’ya saldırıyorlar. Rojava biziz, Rojava, Önder APO’nun paradigmasına göre kurulmuştur. Türk devleti ne yaparsa yapsın asla başarılı olamayacaktır. Uçaklarla Rojava’yı bombalıyorlar, kimse bizim bu saldırılara karşı sessiz kalmamızı beklemesin. Nerede olursak olalım bu saldırılara karşı çıkacağız. İnatla ve ısrarla bu paradigmaya sahip çıkacağız” dedi.

Eylem hazırlanan Almanca bildirinin okunmasında sonra “Bijî Berxwedana Rojava” sloganıyla sona erdi.

BERN

İsviçre’deki eylemlerin yapıldığı bir başka kent ise İsviçre’nin başkenti Bern şehri oldu. Bern Demokratik Kürt Toplum merkezinin çağrısı üzerine Bern Merkez Tren İstasyonu önünde ki Bahnhofplatz meydanda bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları yaptıkları basın açıklamasıyla saldırıları protesto etti. Rojava’da şehit düşenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan eylemde Kürt siyasetçi Nejdet Atalay halka hitap etti. Atalay konuşmasında Türk devletinin inkarcı yüzüne dikkat çekti.

Kürt halkının kendinden başka dostu olmadığına değinen Atalay “Kürt halkı yüzyıllardır onurlu mücadeleler vermekte mahir bir halk. Bu mücadelesini kendi canlarına ve kanlarına borçludur. Barbar Türk devletinin bu intikam hırsı, biz Kürt halkı için hiç bir anlam ifade etmiyor. Ve biliyoruz ki biz ancak ve ancak kendi mücadelemiz ile büyük; kendi direnişimiz ile bu katliamları durdurabiliriz” dedi. 

Basın açıklamasında Bern Kürt Toplum merkezi eşbaşkanı Burhan Karakoç da konuştu. Karakoç yaptığı konuşmada “Bugün burada toplanmamızın nedeni işgalci Türk devletinin Rojava’da ki halkımıza yönelik yaptığı saldırılardır. Bütün gücüyle Rojava’daki kazanımları yok etmek istiyorlar. Biz Kürt halkı olarak bulunduğumuz her alanda direneceğiz” dedi.

Eylem Almanca ve Kürtçe Basın metinlerinin okunmasıyla sona erdi.

BELLINZONA

Türk devletinin gerilla karşısındaki uğradığı yenilgi sonrası Rojava'daki sivil yerleşim alanlarına yönelik gerçekleştirilen saldırı ve bombalamalar İsviçre’nin Bellinzona kentinde protesto edildi.

Bellinzona Demokratik Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde merkez tren istasyonu önünde düzenlenen  eylemde CDK Eşbaşkanı Recep Akkamış Türk devletinin son dönemdeki saldırılarını lanetleyerek "Sömürgeci Türk devleti gerilla direnişi  karşısındaki acizliği bir kez daha sivil insanlara saldırarak kirli geçmişini hatırlatmıştır" diye konuştu. 

Kendi varlığını Kürt halkının imhası üzerine inşa eden zihniyetin bugünde Kürt halkının sivil yerleşim alanlarına saldırarak tekrar gösterdiğine işaret eden Akkamış "Hiç bir saldırı Kürt halkının onurlu duruşu karşısında asla başarıya ulaşamayacaktır . Türk devletinin yaptığı bu katliamı lanetliyoruz ve tüm dünya kamuoyunu Türk devletine karşı Kürtlerle ortak mücadele ve dayanışmaya davet ediyoruz." dedi.

FRIBOURG

Kurdistanlıların Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırılarına karşı tepkilerini dile getirdiği bir diğer kent olan Fribourg’da sivil halkı hedef alan saldırılar teşhir edildi.

Fribourg Bahnhofplatz'ta Türk devletinin saldırılarında yaşamlarını yitiren sivillerin fotoğraflarını taşıyan kitle adına Fribourg CDK Eşbaşkanı Orhan Hazar kısa bir konuşma yaparak bu saldırılara olan tepkisini dile getirdi.

Kürt gençlik örgütleri Tewgera Ciwanên Şoreşger ve TekoJIN adına Argeş Amed saldırılar karşısında Kürt gençlerine çağrı yaparak “Nerede olursak olalım Kürt gençliği olarak bu saldırılara karşı tavrımızı ortaya koyarak alanları terk etmeyeceğiz. Her Kürt genci bu insanlık dışı saldırılara karşı mücadeledeki yerini almalıdır" diye konuştu.

Eyleme katılan Kürt siyasetçi Burhan Karakoç ise Türk devlet tarihinin, katliamlar tarihi olduğunu ifade ederek “Sivil halkın yaşam alanlarına, altyapısına karşı gerçekleştirilen bu saldırıların karşında boyun eğmeyeceğiz, direneceğiz. Her Kürdü de direnmeye davet ediyoruz” diye konuştu.

Fransızca basın metninin okunması sonrası oturma eylemine geçen kitle burada uzun süre slogan atarak saldırıları protesto etti.