Binler Efrîn işgalinin yıldönümünde alanlardaydı

Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırılarının ikinci yıldönümü nedeniyle Rojava’nın birçok kentinde alanlara çıkan halk, “Direniş ruhunu yükseltelim, Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’yi özgürleştirelim” mesajını verdi.

Qamişlo kent merkezinin doğusundaki Hîlaliyê Mahallesi’ndeki Osman Sebrî Kavşağı’nda toplanan binlerce kişi “Direniş ruhunu yükseltelim, Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’yi özgürleştirelim” sloganıyla Türk devlet işgaline karşı yürüdü.

Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi’ne kadar devam eden yürüyüşte “İnsanlığın Vicdanı Nerede?”, “Çocuklara Karşı Savaşa Hayır!”, “Şengal Direniş Ruhuyla Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’yi Özgürleştirelim” ve “İşgalci Türk devleti Hırsız ve Talancıdır” yazılı pankartlar ile Efrîn’e dönük Türk işgal saldırılarında şehit düşenlerin posterleri taşındı. Yürüyüşte sık sık “Direniş Ruhuyla Efrîn’i Özgürleştirelim”, “Yaşam Direniştir” ve “Kahrolsun İşgalci Türk devleti ve çeteleri” sloganları yankılandı.

İç Güvenlik Güçleri ve Özsavunma Güçleri yürüyüşün güvenliğini sağladı.

Şehîd Rûbar Kavşağı’nda mitinge dönüşen eylemde konuşan Kongreya Star Yöneticisi Şemsê Xan Gilo, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının işgale karşı direniş ve mücadelesini artırarak sürdüreceğini belirterek, “Önder Öcalan’ı, şehit ailelerini ve cephede savaşan çocuklarımızı selamlamak için bugün burada toplandık” dedi.

Şemsê Xan Gilo, Efrîn’deki her zeytin dalını Türk devlet çetelerine karşı bomba yaparak onların kalbinde patlatacaklarını söyledi. Gilo, Türk devletinin işgal saldırıları nedeniyle yüzbinlerce sivilin göç etmek zorunda kaldığını, yüzlerce sivilin vücut uzuvlarını kaybettiğine işaret ederek, Türk devletinin işlediği suçlardan yargılanması için uluslararası kurum ve kuruluşlara çağrı yaptı.

GIRKÊ LEGÊ / ÇILAXA

Girkê Legê ve Çilaxa ilçelerinde de alanlara çıkan halk, direnişi artırarak Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’den işgalcileri çıkartacaklarını belirtti.

Girkê Legê’nin Şehîd Xebat Meydanı’nda bir araya gelen kitle, işgalci Türk devletinin bölgede işlediği suçları kınadı. “Direniş ruhunu yükseltelim, Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’yi özgürleştirelim” pankartlarının taşındığı yürüyüş ilçe merkezinde mitinge dönüştü.

Eylemde konuşan Girkê Legê Meclisi Eşbaşkanı Mihemed Cemîl, Türk devletinin Efrîn’i işgal etmesini bir kez daha kınayarak, “Efrîn, Suriye’nin en güvenli bölgesiydi. Savaştan önce başka kentlerdeki siviller Efrîn’e gidiyordu. Türk devleti Demokratik Ulus projesi ile Kürt halkının elde ettiği kazanımları yok etmek için Efrîn’e saldırdı. Direniş ruhuyla işgal edilen topraklarımızı özgürleştireceğiz” dedi.

Eylem direniş ve birlik sloganları eşliğinde sona erdi.

DÊRIK

Dêrik’te de siyasi ve sivil kurum üyelerinin de aralarında bulduğu binlerce kişi Efrîn’e dönük işgal saldırılarının yıldönümü nedeniyle alanlara akın etti.

Kentin Azadî Meydanı’nda bir araya gelen kitle “Suriye halkı Osmanlı işgalini kabul etmiyor” ve “Direniş ruhunu yükseltelim, Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’yi özgürleştirelim” pankartları ile Çağın Direnişi ve Onur Direnişi’nde şehit düşenlerin posterlerini taşıdı.

Sık sık işgale karşı direniş sloganlarının atıldığı eylem, Mart Şemûnî Kilisesi önünde mitinge dönüştü.

Tüm özgürlük şehitlerini anan Dêrik İlçe Meclisi Eşbaşkanı Sahib Osman, “Suriye’nin diğer kentlerinden göç eden binlerce sivil Suriye’nin en güvenli bölgesi olan Efrîn’e gidiyordu” dedi.

TIL KOÇER

Til Koçer halkı da Efrîn’e dönük işgal saldırılarının yıldönümü nedeniyle alanlardaydı.

Til Koçer İlçe Meclisi Eşbaşkanı Newwaf Xedan şöyle konuştu: “Türk devletinin Efrîn’i işgal etmesini kınıyoruz. Erdoğan, halklar arasında fitne çıkarmayı, bölgeyi işgal etmeyi ve günahı olmayan sivilleri katletmeyi amaçlıyor. Suriye’nin Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî gibi birçok kentini işgal eden Türk devleti, Osmanlı imparatorluğunun işgal alanlarını genişletmek ve Ortadoğu’da terörü yaymak için şimdide yolunu Libya’ya çevirmiş.”

Yürüyüş, Türk işgaline karşı atılan sloganlar eşliğinde sona erdi.

TIL HEMÎS

Aynı vesileyle Til Hemis Meclisi önünde bir araya gelen halk, “Şengal şehitleri ruhuyla Efrîn, Girê Spî ve Serêkaniye’yi özgürleştirelim” şiarıyla işgalci Türk devleti tarafından katledilen çocukların posterleriyle bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Tıl Hemis’in ana caddeleri boyunca sloganlar eşliğinde ilerleyen yürüyüş, Şehitler Meydanı’nda mitinge dönüştü. Burada söz alan Kongreya Star Yönetimlerinden Cosa Hasod ve Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Ehmed El-Ebawî, dünyanın işgalci Türk devleti vahşetine karşı 58 gün boyunca direnen Efrîn halkının destanından etkilendiğini kaydetti.

AMÛDÊ

Türk devletinin Efrîn’e dönük işgal saldırılarının ikinci yıldönümü nedeniyle Amûdê’nin Şehîd Cîhan Meydanı’na akın eden bölge halkı, işgal saldırılarında şehit düşenler ile zeytin dalı posterleri taşıdı.

Sık sık, “Türk devleti sömürgecidir”, “Çocukların öldürülmesine hayır!”, “Zeytin dallarını koruyun” ve “Direnmek yaşamaktır” sloganlarının atıldığı yürüyüş Amûdê Gençlik Merkezi binası önünde mitinge dönüştü.

Eylemde konuşma yapan Cizre Bölgesi İçişleri Komitesi Eşbaşkanı Kenan Berekat, bölge halkının işgalci Türk devleti ve çetelerine karşı topraklarını savunduğunu ve 58 gün süren eşsiz bir direnişin ortaya çıktığına işaret ederek şunları belirtti: “Halkın topraklarını savunmasının sözünü verdik. Sözümüzde ısrarcıyız ve Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî özgürleşmeden sözümüzden dönmeyeceğiz.”

Kenan Berekat, Kuzey ve Doğu Suriye halkları ile bölgede güvenliği ve huzuru sağlayan güçlerin asla işgali kabul etmeyeceklerinin altını çizerek, “Türk devleti işgalcidir. Bölgemize dönük işgal siyasetine karşı duyarlı olmalıyız. Çünkü bölgede yürütülmek istenen siyaset demografik değişim ve bölge halklarının katledilmesini içeriyor” dedi.

Birleşmiş Milletlerin (BM), işgalci Türk devlet çetelerini Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinden acil bir şekilde çıkarması gerektiğini belirten Kenan Berekat, bölge halkının topraklarına dönmeleri için gereken olanakların oluşturulması gerektiğini aktardı.

TIRBESPIYÊ

Tirbespiyê’de de halk Efrîn’e dönük Türk işgal saldırılarına karşı alanlardaydı. Kongreya Star Merkez binası önünde başlayan yürüyüşte, “Direnişin ruhunu yükseltelim Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’yi özgürleştirelim” ve “Türk devleti işgalci, talancı ve hırsızdır” yazılı pankartlar ile QSD, YPG ve YPJ bayrakları taşındı.

Çarşı merkezinde devam eden yürüyüşte sık sık işgale karşı direniş sloganları yankılandı. Kitle, Kuzey ve Doğu Suriye’de işgalin sonlanması ve Türk devletinin işlediği suçlardan yargılanması için uluslararası kamuoyunu göreve çağırdı.

Çarşı merkezinde mitinge dönüşen eylemde konuşan Kongreya Star Yöneticisi Asya Cuma, Türk devletinin bölgedeki Demokratik Ulus projesi ile halklar arasında fitne çıkarmayı hedeflediğini belirtti.

TIL BERAK

Til Berak’ta toplanan yüzlerce kişi kentin güneyinden yürüyüşe geçti. Yürüyüşte, “Şengal şehitlerinin ruhuyla Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’yi özgürleştireceğiz” ve “Direniş ruhunu yükselteceğiz Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’yi özgürleştireceğiz” yazılı pankartlar taşındı. Önder Abdullah Öcalan’ın posterini taşıyan yürüyüşçüler, QSD ve Kongreya Star bayraklarını taşıdı. Şehitler anısına saygı duruşunda bulunan yürüyüşçülere hitaben Til Berak Meclisi Eşbaşkanı Mihemed Ali ve PYD üyesi Sûriya Feyad konuşma yaptı.

Türk devletinin vahşi saldırılarına dünya kamuoyunun sessiz kalmasını kınayan konuşmacılar, göçmenlerin evlerine geri dönmesinin sağlanması için çağrıda bulundu.

Yürüyüş sloganlarla son buldu.

HESEKÊ

Hesekê’de, Efrîn’in işgalini protesto etmek için binler alanlara çıktı. Kongreya Star ve Hesekê yönetimi “Direniş ruhunu yükseltelim Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’yi özgürleştirelim” şiarıyla kentte yürüyüşü organize etti.

Yürüyüşçüler üzerinde “Kadınlar Efrîn için ayakta” yazılı pankart ve Til Rifat katliamında yaşamını yitiren çocukların resimlerini taşıdı. Barışı simgeleyen zeytin dalları taşıyan yürüyüşçüler, Şehîd Agirî Meydanı’nda şehitler anısına saygı duruşunda bulundu.

Şehîd Agirî Meydanı’nda kitleye hitap eden Kongreya Star yöneticisi Muna Yusif, “Faşist Erdoğan, halkların iradesini kırmak ve demokratik ulus projesini yok etmek için bölgeye saldırılarda bulundu. Erdoğan’ın yaptığı bir işgaldi. Efrîn halklarını göç etmeye zorladılar. Bu nedenle yüzlerce sivili katlettiler. Halkın malını talan ettiler. Günahsız çocukları katlettiler. Til Rifat’te 8 masum çocuğu bütün dünyanın gözü önünde vurdular” dedi.

Yürüyüş sloganlarla son buldu.

DIRBESIYÊ

Dirbesiyê’de de binlerce kişi “Direnişinizi yükselteceğiz, Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’yi özgürleştireceğiz” sloganıyla kitlesel yürüyüş gerçekleştirildi. Suriye Devrimci Gençlik Hareketi binası önünde bir araya gelen binler, şehit posterleri, bölgeyi koruyan askeri güçlerin bayrakları ve zeytin dalları ile yürüyüşe geçti.
İlçenin ana caddeleri boyunca devam eden yürüyüşte, sık sık işgal karşıtı direniş sloganları atıldı. Yürüyüş, ilçenin batısındaki Şehitler Kavşağı’nda mitinge dönüştü. Burada konuşan Kongreya Star Koordinasyonu üyesi Rîhan Loqo, Türk devletinin tüm halk ve inançları hedef aldığını söyledi. Uluslararası kamuoyunun Türk devletinin işgal saldırıları karşısındaki sessizliğine tepki gösteren Rîhan, işgalciler çıkarılana kadar direnişe devam edeceklerini vurguladı.
Eylem sloganlarla sona erdi.

ŞEDADÊ

Şedadê’de yüzlerce kişi Efrîn işgalinin ikinci yıl dönümünde yürüyüş gerçekleştirerek, Türk devletinin işgalini kınadı. Şedadê Meclisi önünde toplanan kitle, QSD flamaları taşıdı.
Şehrin ana caddelerinde yürüyen kitle, Petrol Müdürlüğü önünde durdu. Saygı duruşu ile başlayan eylemde PYD Yöneticisi Mustafa El Ehmed bir konuşma yaptı. Efrîn halkının yanında olduklarının altını çizen El Ehmed, Türk devletinin Osmanlı hayalleri peşinde koştuğunu söyledi. Türk devletinin Suriye’de demografik yapıyı değiştirmeye çabaladığını ifade eden El Ehmed, “QSD savaşçılarında direniş ruhu var. Gelecekte bunun meyvelerini alacağız” diye konuştu.
Eylem sloganlarla sona erdi.

TIL TEMIR

Til Temir İlçe Meclisi, Türk devletinin Efrîn saldırılarına ilişkin açıklama yaptı. Şehit Aileleri Meclisi önünde yapılan açıklamayı Kongreya Star yöneticisi Çinar Yusif okudu.
Türk devletinin Efrîn’in demografik yapısını değiştirdiğini ifade eden Yusif, tüm dünyanın gözleri önünde Efrîn’de insanlık dışı uygulamaların sürdürüldüğünü ifade etti. Türk devletinin DAİŞ’in intikamını almak istediğini vurgulayan Çinar, işgale karşı harekete geçme çağrısında bulundu.
Açıklama sloganlar eşliğinde sona erdi.