Reşo: 14 günde 150 sivil katledildi, 298 kişi yaralandı

Efrîn Kantonu Sağlık Meclisi Eşbaşkanı Reşo, 150 sivilin katledildiğin ve 298'i aşkın kişinin yaralandığını belirterek, "Efrîn'de uçaklar ve toplarla siviller vuruluyor. Uluslararası kurumlara çağrımdır. Gelip bu savaş suçunu yerinde görsünler" dedi.

Türk devleti ve ona bağlı ÖSO/DAİŞ çetelerinin Efrîn'e yönelik işgal saldırıları 15'inci gününe girdi. Saldırıların ilk başladığı günden itibaren, sivilleri hedef alan saldırılarda bilanço her geçen gün ağırlaşıyor. Efrîn merkezdeki ve Şerawa, Cinderes, Raco, Şiye, Bilbile olmak üzere kantona bağlı hastanelere ölü ve yaralılar getirilmeye başladı.

Sivil kayıplara ilçelerde ve merkezdeki hastanelerde inceleme yapan Efrîn Kantonu Sağlık Meclisi Eşbaşkanı Ancela Reşo, sivil kayıpların bilançosuna ilişkin 14 günlük ellerindeki son verileri aktardı.

‘SAVAŞIN BAŞINDAN BERİ SİVİLLER HEDEFLENDİ’

"Bu savaş başından itibaren sivilleri hedef alan bir savaştır" diyen Reşo, "Efrîn'e yönelik işgal saldırılarına karşı yüzyılın direnişi olan direnişin 14'üncü gününü geride bıraktık. Bu savaş başından itibaren sivilleri hedef alan bir savaştır. Ölen ve yaralananlara baktığımızda bunu söyleyebiliriz. AKP hükümeti sivilleri hedef alıyor. Çocukları, kadınları hedef alıyor" dedi.

Saldırıların başından itibaren sivil kayıpları takip ettiklerini ve ellerine gelen son verileri paylaşan Reşo, "Hastanelerden topladığımız ve ulaşabildiğimiz verilere göre; 14 günde ilçe ve köylerde en az 298 sivil yaralandı. Şehit düşen elimize ulaşan verilere göre en az bugün itibariyle 150'ye yakındır. Bu sayı her geçen gün saat artıyor. Tabi bunlar bizim ulaşabildiğimiz veriler asıl sayının bize ulaşamayanların bundan fazla olduğunu tahmin ediyoruz" diye konuştu.

İşgalcilerin saldırılarında ölen sivillerin çoğunluğunun Suriye savaşının başladığı günden itibaren güvenli olduğu için Efrîn'e sığınan Araplar olduğuna dikkat çeken Reşo, "Daha çok öldürülenler bu göçmenler, kadınlar çocuklardır. İşgal saldırılarının 4'üncü gününde Şerawa'nın Cilbirê köyünde tavuk çiftliğinde kalan İdlip'ten kaçan bir aile vuruldu ve çocuklar kadınlar katledildi. 28 Ocak'ta Şerawa'nın Gobele köyünde 25 kişilik Halepli göçmen bir ailenin evini vurdular ve katliam yaptılar. Efrîn Kantonu Sağlık Meclisi olarak Efrîn'in nahiye ve köylerinde yaptığımız araştırmalarda ortaya çıkan sonuç Türkiye burada sivil katliam yapmaktadır" diye kaydetti.

Çalışmaları hakkına bilgi veren Reşo, "Her ilçede sağlık merkezlerimiz var yaralılar ilk etapta oralara geliyor, yeterli olmadığı zaman merkezdeki hastanelere aktarıyoruz" diye konuştu.

‘QSD SİVİLLERİN ZARAR GÖRMEMESİ İÇİN DİRENİŞİ GÜÇLÜ VERİYOR’

"QSD güçleri bizi koruyor sivillerin fazla zarar görmemesi için direnişi güçlü veriyor. Ancak uçak ve toplarla burada insanlık suçu işleniyor. Yaralı ve ölülerin çoğunluğu uçak ve uzaktan top saldırıları ile gerçekleşiyor. Direniş karşısında ilerleyemeyince zayıflıklarını uçaklar ve toplarla sivilleri vurarak gösteriyorlar" diyen Reşo, yaralıların çoğunun uzuvlarını kaybettiğine ve ölen sivillerin bedenlerinin parçalandığına vurgu yaptı.

Uluslararası kurumlara yerinde inceleme için çağrı yapan Reşo sözlerini şöyle sürdürdü: "Yüzlerce yaralı ve ölülere baktığımızda çoğunluğunun kolu bacağı kopmuş, ileri derecede yanıklar var. İnsanlar evinde vuruluyor ve parça parça oluyor cenazelerini bile bazen bulamıyoruz. Görüntülerde de görülüyor, burada nasıl bir insanlık suçu işlendiği.

Buradan uluslararası kurumlara çağrı yapmak istiyorum. Birincisi biz Kanton Meclisi olarak yaralılara anında müdahale etmeye çalışıyoruz ancak tıbbi desteğe ihtiyacımız var. Çünkü siviller hedef alınıyor. Sahada yaralıları taşıyan ve enkazlardan insanları çıkaran Heyva Sor'un arabasını bile insanlara yardım almasın diye hedef aldılar. İnsanlar işgalcilerin saldırıları nedeniyle Efrîn merkeze göç ediyor ikinci kez, dayanışmaya ihtiyacımız var. Öncelikle tıbbi destek için bütün uluslararası kurumlara çağrı yapıyorum.

İkinci çağrım ise Birleşmiş Milletler dahil tüm uluslararası kurumlara, burada bir insanlık suçu işleniyor, gelip bunu yerinde incelesinler. Kapılarımız herkese açık, gelip yerinde görsünler. Günden güne sivil katliamlar yapılıyor, siviller hedef alınıyor, bunu bizde kayıt altına alıyoruz. İsteyen herkese bunların belgesini vermeye hazırız."