ANALİZ

Reqa zaferi, Ortadoğulu kadınlar için yeni bir dönemdir…

2014 yılı ile birlikte Ortadoğu’da boy gösteren DAİŞ’in temel bir hedefi de kadın özgürlüğüne dönüktü...

Özellikler Ortadoğu’da Kürt kadınlarının öncülüğünde gelişen özgürlük hareketimizin yarattığı ruh hedeflenerek geriletilmek hedefleniyordu. Şengal kadınlarının esir edilmesi, pazarlarda satılması özünde Kürt halkına, kadınlara verilmiş bir mesajdı.

Êzidî kadınların 2014 yılında gördüğü zülüm, soykırım 21 yüzyıl insanlığının hakiki yüzünü göstermekte idi. Bu anamı ile 21 yüzyıl hakikati Ortadoğu da yaşananlara bakılarak anlaşılabilir. Bir yanda erkek egemen sistemin kadınları, halkları köleleştirme çabaları diğer yandan özgürlük ve demokrasi güçlerinin olağan üstü direnişleri iç içe yaşamamakta ve kıyasıya bir mücadele sürdürülmektedir.

Bu anlamı ile 4 ay süren Reqa hamlesinin başarı ile bitirilmesinin Ortadoğu halkları ve kadınlar açısından çok tarihi bir anlamı söz konusudur. Reqa egemen erkekliğin, faşizmin en çirkin yüzü olan DAİŞ’in merkezi idi. Ortadoğu da son yıllarda halklara, kadınlara karşı geliştirilen en çirkin planlamaların geliştiği bir mekan haline getirilmişti. Hatırlanırsa yüzlerce Êzidî kadın Reqa meydanında satılarak, köleleştirilmişti. Êzidî kadınları şahsında Kürt halkına çok acımasız bir köleleşme mesajı verilmek istenmişti. Şengal de, Kobanê de, Halep’te Rojava’nın tümünde Rêber Apo’nun özgürlük düşüncelerinin öncülüğünde gerçekleştirilen direnişler köleliğe, kimliksizliğe, vatansızlığa karşı dur demenin adı olmuştur. Aynı şekilde Reqa hamlesi ile birlikte Suriye halkları, Ortadoğulu halklar, kadınlar özgürlük, eşitlik temelinde birlikte yaşamanın kararlılığını ve iradesini ortaya koymuşlardır. Kadınların özgürleşmesi temelinde yeniden bir toplumsal yaşam şekillenmektedir.

Bu anlamı ile Reqa’nın QSD, YPG, YPJ, YŞJ güçleri tarafından kurtarılmasını kutluyoruz. Bu hamlede şehit düşen Kürt, Arap, Türk, Süryani, dünyanın çeşitli yerlerinden gelip bu hamleye katılan özgürlük savaşçılarını büyük bir minnettarlık ve saygı ile anıyoruz. Reqa hamlesine büyük bir direniş ve özgürlük iddiası ile katılan tüm özgürlük savaşçılarını içtenlikle selamlıyoruz, kutluyoruz.

Kürt kadınları Reqa hamlesine öncülük ederek özgürlük tutkularının derinliğini ve yeni yaşamı yaratmanın iddiasını bir kez daha ortay koymuş oldular. Rojava devrimi bir kadın devrimidir. Kuzey Suriye federasyonunun geliştirilmesi, halkların özgür birlikteliğinin sağlanması da kadınların öncülüğünde ve kadın özgürlük çizgimiz temelinde gelişecektir.

Kürt kadınları egemen erkekliğin en vahşi yüzü olan DAİŞ’e karşı Rojava’da, Şengal’de, Kobanê’de, Halep’te, Minbic’ te büyük kahramanlık ve direniş gösterdiler. Reqa hamlesine kadınlar öncülük etti. Reqa hamlesi esir düşürülen Êzidî kadınlarının intikamı ve bu anlamda verilmiş sözlerin yerine getirilmesi idi.

Kürt kadınları şahsında Tüm Ortadoğu ve dünya kadınları özgürlüğe doğru giden yolda büyük bir iddia ve kararlılıkla yürümektedirler. Tarihte kadınlar ve halklar öz savuma güçlerini yitirdiklerinde özgürlüklerini de kaybettiler. Kadınlar en fazla da ordulardan, siyasetten, ekonomiden uzaklaştırılarak evlere kapatılarak öz savunma olanaklarından yoksun bırakılıp, güçsüz duruma düşürüldüler. Şimdi ise Rêber Apo’nun düşünceleri ve yaşam tarzının öncülüğünde Kürt kadınları yeniden bir yaratılışı yaşmaktadırlar. Kürt kadınları yaşamın tüm alanlarında öncülük ederek yaşama yeniden dönüşün coşkusunu, sevincini yaşamaktadırlar. YPJ Ortadoğulu kadınların öz savunmasının öncülüğünü büyük bir kahramanlık ve cesaret ile yapmaktadır. Arin Mirkanların fedai ruhu ile birlikte Ortadoğu’da kadın özgürlük çizgisi çok güçlü bir ivme kazanmıştır. Özgürleşen, direnen kadın ile birlikte Ortadoğu’da demokratik, özgürlükçü, ekolojik bir yaşam kurulacaktır. Özgür kadın çizgimizde derinleşerek, xwebun olmayı başararak bunu başarabiliriz.

Reqa hamlesinde YPJ öncülüğündeki öz savunma direnişi birlikte Ortadoğulu kadınlar büyük bir özgürlük hamlesi gerçekleştirmiş oldular. Bu elbette ki Ortadoğulu kadınlar açısından yeni bir dönemdir. Kadınların özgürlük yürüyüşünün hızlandırılmasıdır. Bu temel de bir kez daha Reqa hamlesinin başarı ile tamamlanmasını büyük bir coşku ve gururla kutluyoruz. Başarılar diliyoruz…