Reqa’da öncelik sivillerin kurtarılması

QSD, YPG ve YPJ öncülüğünde sürdürülen özgürleştirme hamlesi 45. Gününü geride bıraktı. QSD savaşçıları, şimdiye kadar şehrin yüzde kırkında kontrolü ele geçirmiş durumda.

Çok yoğun çatışmaların yaşandığı Reqa şehir merkezinde, çok sayıda sivil de sıkışmış durumda. Demokratik Suriye Güçleri-QSD savaşçıları, sivilleri kurtarmak için yoğun çatışmalara giriyor.

Hemen her gün onlarca sivili çemberden kurtaran savaşçılar, sivillerin sağ salim kurtarmak için çok yoğun bir çaba gösteriyorlar.

Reqa’nın doğu cephesindeki Nişam Ebdulmelik mahallesinde bir grup sivilin çemberde kaldığını ve DAIŞ'in onları kendilerine kalkan olarak kullanmaya çalıştığı bilgisini alan savaşçılar, hemen hazırlanıp zırhlı bir araçla yola koyuldular.

Savaşçılar, kısa bir süre sonra sivilleri kurtarmak için mahalleyi kuşatmaya aldı. Çatışmalar çok yoğunlaşınca, bizi çatışma yerlerinden uzaklaştırıp başka bir noktaya götürdüler. Orada sivillerin gelmesini bekledik. Çatışmalar tam 3 saat sürdü.  Daha sonra beyaz arabaların arkasında siviller ve savaşçılar göründüler.

Yaklaşık 4 yıldır DAIŞ zulmüyle yaşam sürdüren Reqalılar, QSD güçleri tarafından güvenli bölgeye getirildiklerinde sevinçleri yüzlerinden okunuyordu. Çoğunluğu kadın ve çocukların oluşturduğu Reqa'lılar, güvenli bölgede belirlenen binada QSD güçlerince onlara verilen yiyecek ve içeceklerle uzun süredir aç susuz kalan çocuk ve yaşlılarla ilgilenirken kurtarma operasyonuna katılan QSD savaşçıları binanın dışında ayni dakikalarda halaya durmuştu.

Kurtarılanların anlatımlarına göre, DAIŞ çetelerinin sivillere yönelik katliam girişimlerinde ve yine çetelerce yerleştirilen tuzak ve mayınlardan dolayı çok sayıda kişi yaralanmış durumda.

Yetmiş yaşlarında bir Reqalı, ‘‘onlar (DAİŞ) bize hayvan muamelesi yapıyorlardı, Allah bu güzel gençlerden (QSD savaşçıları) razı oldus gelip bizi kurtardılar’’ diye konuştu. Yaşlı adam sözlerine şöyle devam etti; "çeteler elbiselerimizin uzun olmasına izin vermiyorlardı. Uzun elbise giydiğimizde elbisemizi kesiyorlardı. Sakalımız uzun olmadığında bizi zindana atıyorlardı. Bize hayvanların bile yemedikleri kuru ekmek veriyorlardı. Bizler bir sokakta birkaç aile kalıyorduk. Birbirimize yardım ediyorduk. Hiçbir şeyimiz yoktu. DAIŞ her 5-6 altı ayda bizimle dalga geçer gibi bize beş bin lira veriyordu, diyordu bu zekattır. Bize bir torba bulgur verdiler, ondan sonrada bir şey vermediler. Bittikten sonra da yiyecek bir şey kalmadı. Ben daha ne diyeyim bu İslam değil, ne namaz kılıyorlar, ne bir ibadet yapıyorlar, her gün bize camiye gelin diyorlardı. Onlar kafirdir. Büyük olan bir Allah var. Allah bize QSD'yi gönderdi. Bu güzel gençler bizi bu zulümden kurtardılar. Bize çok değer verdi QSD gençleri, bize yemek, su verdiler. Bize çok saygı gösteriyorlar. Onlar da bizim gibi, aç kalıyorlar, susuz kalıyorlar, ama zulme karşı savaşıyorlar. Allah onlardan razı olsun."  

Diğer bir sivilde iki aydan beridir çemberde olduklarını dile getirerek şunları anlattı; "biz sürekli kaçmaya çalıştık. Ama onlar bize işkence yapıyorlardı. Her kaçmaya çalıştığımızda bizi yakalayıp başka bir yere götürüyorlardı. Çemberden önce her bir aileye bir torba bulgur, bir torba pirinç verdiler. Bittikten sonrada artık yiyecek bir şeyimiz kalmadı. Komşular birbirimize yardım etmeye çalışıyorduk. Kuru ekmek olduğunda yiyorduk, olmadığında zaten aç kalıyorduk. QSD güçleri gelip bizi çağırdılar. Biz de onların yanına gittik. Allah onlardan razı olsun bizi bu zulümden kurtardılar."

Bekleme noktasında biraz soluklanan siviller, daha sonra QSD savaşçıları tarafından güvenli alanlara götürülmek üzere yola koyuldular.      

Son 2 gündür sivilleri kurtarmaya yönelik yapılan operasyonlar hem gece hem de gündüz saatlerinde devam ediyor. Operasyonlarda DAIŞ çetelerinin sivilleri canlı kalkan olarak kullanmaya çalışması QSD güçlerini yavaşlatmıyor, oldukça organize ve güçlü yöntemlerle saldırılarını düzenleyen QSD güçlerinin operasyonlarında tek bir sivil dahi canını kaybetmedi.