QSD'den savaş ve direniş bilançosu

QSD, 2019'da yaşanan savaş ve direnişin bilançosunu açıkladı. QSD, Türk devleti ve çetelerinin büyük kayıplar verdiğine dikkat çekti.

QSD Basın Merkezi, 2019'un savaş ve direniş bilançosunu açıkladı.

'HALKIMIZ ONURUNU SAVUNDU'

Açıklamada, "2019 yılı boyunca halkımız, Batı Kürdistan ve Suriye’nin kuzeydoğusunda, işgal ve imha saldırılarına karşı onurunu ve özgürlüğünü savunma amacıyla amansız bir devrimci mücadele yürütmüştür. Bugün ortaya koyduğumuz direnişin insanlığın ortak özgürlük değerlerine sahip çıkmasıyla enternasyonalist bir direniş düzeyine ulaşması kadar, işgalci Türk devletinin saldırıları karşısında ortaya koyduğu tutum ile de ulusal bir meseleye dönüşmüştür" denildi.
Açıklamada şunlar da kaydedildi:
"Güçlerimiz 2019 yılında terör örgütü IŞİD’in bölgedeki egemenliğini yıkarak köleci ve tahakkümcü sistemi sonlandırmayı başarmıştır. Demokratik Suriye Güçleri, bölgedeki halkların huzur ve güvenliğini korumak için, her türden saldırı, komplo, işgal ve terörizme karşı meşru savunma çerçevesinde tereddütsüz bir biçimde sorumluluklarını yerine getirmiştir.
23 Mart tarihinde Dêrezor bölgesi Baxoz köyü terör örgütü IŞİD işgalinden kurtarılarak bölgede huzurun tesisine başlanmış, başlayan yeni dönemde IŞİD’den arta kalan hücrelere yönelik mücadele hız verilmiştir."

'3 AYDA 1306 ÇETE ÜYESİ ÖLDÜRÜLDÜ'

QSD, eylemlerinin bilançosunu şöyle açıkladı:
"Dêrezor bölgesinde Hecîn kasabası ve çevresi kurtarılmıştır.
3 aylık savaş boyunca tespit edilebildiği kadarıyla 1.306 çete üyesi öldürülmüştür.
29.600 üzerinde çete üyesi ve aile efradı gözaltına alınmıştır.
7.000 km2 genişliğinde alan terörden arındırılmıştır.
Pek çok sayıda askeri teçhizat, cephane, belge ve iletişim araçları ele geçirilmiştir.
Anti-Terör Birliklerimizin gerçekleştirmiş oldukları 40 üzerinde operasyonla çok sayıda saldırı ve katliam hazırlığının önüne geçilmiştir.
Bölgedeki huzuru hedef alan MIT bağlantılı uyuyan hücrelerin saldırı çabaları, düzenlenen 4 operasyon ile boşa çıkarılmıştır.
Terör ile mücadele kapsamında gerçekleşen operasyonlar ve direniş savaşında 256 yoldaşımız kahramanca savaşarak şehit olmuşlardır.
Güçlerimiz, uluslararası koalisyon güçleri ve ABD ile müşterek bir hazırlık ve planlama aşaması sonrasında, Suriye’nin kuzeybatısında Türkiye işgali altındaki alanda yürütülen ve Bağdadi’nin öldürülmesiyle sonuçlanan operasyona katılım sağlamıştır."
Türk devletinin işgalci saldırılarına dikkat çekilen açıklamada, şunlar ifade edildi:
"İşgalci Türk devleti, IŞİD terör örgütünün güçlerimizce temizlenmesinin ardından, Rojava ve kuzeydoğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarını başlattı.
İşgalci Türk ordusu ve güdümündeki çete grupları, 9 Ekim 2019 tarihinde Rojava ve kuzeydoğu Suriye’ye yönelik soykırım ve işgal saldırılarını başlatmıştır. İşgalci devlet sayısız çete grubu, tank, ağır silahlar, savaş uçakları ve insansız hava aracı ile tüm sınır hattını hedef alan saldırılar gerçekleştirmiştir. Gerçekleşen bu saldırılarda yüz binlerce yurttaşımız yerlerinden edilirken, çok sayıda sivil ise yaralanmış veya şehit olmuştur.
İşgalci ordu hiçbir ayrım gözetmeksizin sınır hattı boyunca bütün yerleşim alanlarını yoğun bir bombardımana tabi tutmuştur. Demokratik Suriye Güçleri, tüm bu saldırılara öz savunma çerçevesinde gereken karşılığı vermiştir."

İŞGALCİ SALDIRILAR VE MEŞRU SAVUNMA BİLANÇOSU

Açıklamada, Türk ordusunun 2019'daki işgalci saldırılarına ve meşru savunmaya dair şu bilgiler verildi:
"379 hava saldırısı,
1.021 tank, obüs, ve her türlü ağır silahl ile kara saldırısı düzenledi.
Güçlerimiz, meşru savunma kapsamında tüm saldırılara karşılık vermiştir. Bunun sonucunda 1.534 işgalci Türk askeri ve çete üyesi öldürülmüş, 294 işgalci asker ile çete üyesi yaralanmıştır.
Güçlerimizin karşılık vermesi soncunda 7 tank, 17 zırhlı personel taşıyıcı, 11 BMP, 69 askeri araç, 11 uçaksavar yüklü araç, 2 iş makinası, ve 2 motorsiklet imha edilmiştir.
İşgalci ordu ve çete grupları ateşkes kararının ilanı ardından, saldırılarını durmaksızın devam ettirmiş, pek çok bölgede gerçekleştirdikleri saldırılarla yapılan anlaşmaları ihlal etmişlerdir.
Bu direniş boyunca toplam 508 yoldaşımız kahramanca savaşarak şehit olmuş, 1.547 yoldaşımız yaralanmış ve 73 yoldaşımız ise esir düşmüştür.
İşgalci Türk ordusu ve çetelerinin hava ve kara saldırıları sonucunda 400.000 üzerinde sivil yerlerinden olmuştur. Gerçekleştirilen bombardıman sonucunda 522 sivil yurttaşımız şehit olmuş, 2.757 sivil yurttaşımız da yaralanmıştır. Bunun yanı sıra gerçekleşen bu saldırılar sonucunda Serêkaniyê ve Gire Spî bölgeleri işgal edilmiştir.
2019 yılı boyunca güçlerimizin hem IŞİD terörüne hem de Türk devletinin işgal saldırılarına karşı yürüttüğü mücadelede YPJ birliklerimiz önemli bir rol oynamıştır."