QSD BM ile çocuklara ilişkin aksiyon planını imzaladı

Demokratik Suriye Güçleri (QSD), Birleşmiş Milletler’in (BM) çocukların silah altına alınmasını yasaklayan ve çatışmalardan korunmasını öngören aksiyon planını imzaladı.

QSD adına Mazlum Abdi’nin katıldığı imza törenine, Birleşmiş Milletler adına ise Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar’dan sorumlu özel temsilcisi Virginia Gamba katıldı. İmza töreni, BM’nin ikinci büyük binası olan Cenevre’deki Palais des Nations’da düzenlendi.

Birleşmiş Milletler Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Özel Temsilcisi Virginia Gamba adına yapılan açıklamada, QSD’nin anlaşmayı imzalayarak çocukların silah altına alınmasını engelleme ile hiçbir şekilde çatışmalarda yer almamalarına ilişkin taahhüt verdiği vurgulandı. Açıklamada, imzalanan aksiyon planıyla birlikte eğer saflarda varsa 18 yaşın altındaki kişilerin ayrılması ve çocukların silah altına alınması veya çatışmalarda kullanılmasına karşı önleyici önlemler almayı taahhüt ettiğine dikkat çekildi.

ÖZEL TEMSİLCİ: ÖNEMLİ BİR GÜN

QSD’nin çocukların silah altına alınmasını yasaklayan ve buna karşı önlem alan aksiyon planını imzalamasının önemli olduğunu vurgulayan BM Özel Temsilcisi Virginia Gamba, “Bugün, Suriye’de çocukların korunmasına ilişkin önemli bir gündür ve QSD’nin kendi çatısı altında hiçbir çocuğun silah altına alınmaması ve herhangi bir operasyonel birlikte görev almayacaklarına dair anlamlı bir taahhüt verdiği bir sürecin de başlangıcıdır” diye konuştu.

BM açıklamasında, söz konusu aksiyon planının BM ile QSD yetkilileri arasında yapılan sıkı görüşmelerden sonra imzalandığı da belirtildi.

BM Özel Temsilcisi Gamba, çocukların silah altına alınmasını engellemeye dönük aksiyon planlarının savaşan tarafların tutumlarını değiştirmeleri, çocuklara yönelik ağır ihlallerin engellenmesi ve çatışmalardan etkilenen çocuklara yönelik korumanın iyileştirilebilmesi açısından oldukça önemli olduğunun altını çizdi.

Gamba, daha önce BM Genel Sekreteri’nin çocuk savaşçılara ilişkin raporunda yer alan tüm güçlere çağrı yaparak, çocukların silah altına alınmaması için gerekli adımların atılmasını da istedi.