PYD: Türk devletine karşı durmak gereklilik

PYD, Türk devletinin bölgesel ve uluslararası güvenliği tehlikeye attığına dikkat çekti, bunun karşısında durmanın gereklilik olduğunu vurguladı.

PYD Genel Meclisi, 7 Temmuz'da siyasi ve askeri gelişmeler ve parti içi örgütlenme konularını tartışmak üzere toplantı düzenledi.

PYD, toplantı sonrası açıklama yaparak, "Suriye hükümetinin de içerisinde olduğu devletlerin politikası, Suriye’deki savaşı derinleştirmektedir. Cenevre ve Astana toplantıları da sorunların çözümünden ziyade mevcut sorunları çözülemez hale getirmiştir" dedi.

'TÜRKİYE TEHLİKE SAÇIYOR'

Bölgenin talan edilmesinde etkin rol almış olan Türkiye'nin, bölgesel ve uluslararası güvenliği tehlikeye attığına dikkat çekilen açıklamada, "Suriye, Libya ve Irak’ta uluslararası yasaları ihlal eden Türk devleti, bölgede işgalini ve askeri hegemonisini oturtmaya çalışıyor" diye kaydedildi.

Türkiye'nin bölgede milyonlarca insanın suyunu kestiğine, halklara karşı soykırım politikası uyguladığına vurgu yapılan açıklamada, "DAİŞ gibi örgütleri destekliyor. Türkiye’nin Ayasofya hakkında aldığı son karar da bunun göstergesidir ve bütün halklar buna karşı durmalıdır" denildi.

'ORTAK YAŞAM TESİS EDİLMELİ'

Açıklamada şunlar da ifade edildi:

"Tüm komplolara karşı halkların kardeşliği ve ortak yaşamı tesis edilmelidir. Halkların geleceği demokratik Ulus Projesindedir. Bu proje halkların birliği, kimliği ve ortak mücadelesi için güvencedir.

PYD olarak bu süreçte Kürt birliğini ve Kürt siyasi güçleri arasındaki diyaloğu destekliyoruz.

Tüm bunlarla birlikte mevcut tehditlere karşı QSD’nin güçlendirilmesi, öz savunmanın en temel sorumluluklardan biri olarak ele alınması gerektiğini belirtiyoruz.

Türk devletinin son süreçte Efrîn ve Kobanê’de kadınları hedef alması DAİŞ zihniyetinin devamıdır. Bu temelde kadın örgütlülüğünün güçlendirilmesi ve kadına yönelik şiddetin sonlandırılması için gerekli çalışmaların yapılması PYD’nin başlıca görevidir.”

'ÖZERK YÖNETİM DESTEKLENMELİ, DAYANIŞMA GÜÇLENDİRİLMELİ'

Açıklamanın sonunda, Sezar Yasalarının etkilerine de değinilerek, bu süreçte Özerk Yönetim’in desteklenmesi, toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesi, istihdam alanlarının yaratılması, tarım alanın desteklenmesi, maddi ve manevi olarak örgütlülüğün artırılması gibi kararların alındığı da bildirildi.