Paris’te katledilen kadınlar için alanlara çıkıldı

Qamişlo Kantonu’na bağlı Til Koçer, Dêrik ve Til Birak ilçelerinden yüzlerce kişi, Paris şehitleri için alanlara çıktı.

Qamîşlo Kantonu’na bağlı Til Koçer, Dêrik ve Til Birak ilçelerinde yüzlerce kişi, 9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez’i (Ronahî) şehadetlerinin 10’ncu yıldönümünde anmak için alanlara aktı.


DÊRIK
Dêrik’te yüzlerce kişi, “Sara ve Evînlerin mücadele ruhuyla katilleri yeneceğiz” şiarıyla Özgürlük Meydanı’nda yürüyüşe geçti.
"Jin, Jiyan, Azadî" sloganlarının atan kitle birinci ve ikinci Paris katliamlarında şehit düşenlerinin fotoğraflarını taşıdı.
İlçe merkezine ulaşan kitle burada açıklama yaptı. Kongra Star Dêrik yönetimi üyesi Sûad Şiwêş, Sakine Cansız’ın mücadelesine dikkat çekerek, “Şehit Sakine, tüm kadınların özgürlük mücadelesinde öncüydü. Binlerce kadın Şehit Sakine’nin fikirlerini esas aldı” dedi.
Şehit Sara ve yoldaşlarını hedef alınmasını aynı zamanda Kürt davası ve kadın özgürlüğünün hedef alınması anlamına geldiğini belirten Sûad Şiwêş, “Şehit Sakine, Kürt halkının haklarını kazanmak ve kadın özgürlüğü için yıllarda Kürdistan dağlarında mücadele etti” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.


TIL KOÇER
Til Koçer’de STK üyeleri, siyasi partiler, kadınlar, gençler ve onlarca şehit ailesinin katılımıyla düzenlenen yürüyüş, Delê Kavşağı’nda başladı.
Yürüyüşte Paris katliamlarına tepki gösteren sloganlar atan kitle, kadın direnişini selamladı.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ve Kongra Star bayraklarını taşıyan kitle Halk Belediyesi önünde açıklama yaptı.
Kitle adına konuşma yapan Kongra Star Til Koçer üyesi Emel El Celûd, Paris katliamına tepki göstererek, Şehit Sara’nın PKK mücadelesine katılan kadın öncülerden olduğunu ve Fransa’da Türk devleti tarafından katledildiğini ifade etti.
Konuşmasının devamında uluslararası güçler ve Fransa hükümetinin katliamlar karşısındaki sessizliğini eleştiren Emel El Celûd, Türk devletinin Sakine Cansız’dan Hevrîn Xelef ve Barîn Kobanê’ye kadar kadın katliamlarına devam ettiğini söyledi.
Til Koçer İlçe Meclisi üyesi Salih El Kino ise 3 Kürt devrimci kadının mücadelesine, “Her 3 kadın da işgalci Türk devletinin siyasetini teşhir etmede önemli rol oynadı. Bunun için Türk devleti özgür kadın davasını yok etmeye çalışıyor” dedi.


TIL BIRAK
Til Birak’ta da yanı kapsamda alanlara çıkan yüzlerce kişi, ilçenin batı girişinden Şehitler Kavşağı’na kadar yürüdü. Paris şehitleri ve Önder Öcalan’ın fotoğraflarını taşıyan halk, sık sık "Jin, Jiyan, Azadî" ve "Şehîd namirin" sloganlarını attı.
Kitlenin Şehitler Kavşağı’na ulaşmasının ardından kısa bir konuşma yapan Kongra Star Til Birak yönetim üyesi Sumeya Setûf, Şehit Sara’nın mücadelesine değindi.
Sumeya Setûf, Şehit Sara’ için, “Kırmızı saçlı, güler yüzlü ve güçlü kadın arayış mücadelesine başladı, gerici zihniyete boyun eğmedi” dedi.