MSD'den Kobanê direnişinin yıl dönümü açıklaması

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Kobanê’nin DAİŞ çetelerinden özgürleştirilmesinin 5’inci yıl dönümüne ilişkin açıklama yaptı.

Açıklama şöyle:
"Kobanê direnişinin ve desteğini Türk devletinden alan DAİŞ’in yenilgiye uğratılmasının üzerinden 5 yıl geçti. DAİŞ çeteleri Baxoz’da yenilgiye uğratıldı. Suriye’nin krizden çıkarılmaya çalışıldığı bu 9 yıllık süre içerisinde halkımız büyük acılar çekti, göç ettirildi ve acı çekmeye devam ediyor. Ülkemizin birçok bölgesi hâlâ işgal altındadır.
Kobanê, teröristlerin yenilgiye uğratılmasında ve özgürlük tarihinde önemli bir nokta oldu. Bu süreçte halkımız, YPJ/YPG güçleri ve Suriye gençleri Suriye ile Irak’ın büyük bir kısmını etkisi altına alan teröristlere karşı birlik oldu ve Suriye’nin özgürleştirilmesi için aynı cephede savaştı.
Bu örgütün büyümesini durduracak hiçbir yerel veya uluslararası gücün olmadığı bir dönemdi ve DAİŞ, sadece uluslararası cihatçılardan değil, aynı zamanda işgalci Türk devletinden destek alıyordu. Türk devleti Suriye’yi talan etmek ve Suriye halklarının onurunu ve özgürlüğünü koruyan demokratik projeyi yıkmak istiyordu.

'TÜRK DEVLETİNİN TEHDİTLERİ SÜRÜYOR'

Kobanê artık 5 yıl öncekinden çok farklı. Kobanê’nin yüzde 80’inin altyapısı talan edilmişti. Kobanê bugün kendi halkının ve Demokratik Özerk Yönetimin emekleri sayesinde ayakta ve güvenlidir. Türk devleti Cerablus, Bab, Ezaz, Serêkaniyê, Girê Spî’yi işgal ettikten sonra bölge demografisini değiştirmek için bölge halkının yerine yabancıları yerleştirdi ve sivillere yönelik savaş suçu işledi. Türk devleti Kobanê başta olmak üzere Kuzey ve Doğu Suriye’nin diğer bölgelerini de tehdit etmeye devam ediyor.  

ÇAĞRI

MSD olarak, Türk devletinin uluslararası bir gücü tanımaması ve halkımıza yönelik saldırılarını tekrarladığını görüyoruz. Ayrıca uluslararası toplumu ve ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyonun ve Suriye'deki Rus kuvvetlerinin işgalci Türk devleti tarafından işlenen bu suçları durdurmasını istiyoruz. Ayrıca Suriye'de, bu krizi sona erdirmek ve Suriye'deki temel demokrasiye güvenlik, istikrar ve geçişi sağlamak için tüm ulusal ve siyasi bileşenlerin dahil edilmesinin siyasi çözümü dışında hiçbir çözümün olmadığını teyit ediyoruz."
YPG ve YPJ, 26 Ocak 2015’te 134 günlük bir direnişin ardından Kobanê kentini DAİŞ çetelerinden özgürleştirdi.