MSD, BM Komisyonu'nu Kuzey ve Doğu Suriye'ye davet etti

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu’nu, QSD'ye ilişkin iddialarını incelemek için Kuzey ve Doğu Suriye'ye davet etti.

MSD, BM Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu’nun Suriye’deki savaş suçlarını konu alan raporuna ilişkin bir açıklamada bulundu. MSD, BM Komisyonu'nu QSD’ye ilişkin rapora işlediği iddialarını incelemek üzere bölgeye davet etti.

Açıklamada şunlar belirtildi: “MSD, BM Bağımsız Uluslararası Suriye Soruşturma Komisyon’unun 14 Eylül - 2 Ekim 2020 tarihleri ​​arasında süren 45. oturumda sunulan Bağımsız Uluslararası Suriye Soruşturma Komisyonu raporunu memnuniyetle karşılıyor; Komisyonu, raporda QSD’ye ilişkin yer verilen iddiaları incelemek için Kuzey ve Doğu Suriye’yi ziyaret etmeye çağırıyoruz."

Raporda, "Şam hükümeti, DAİŞ, Tahrir El Şam ve Türk devletine bağlı terörist grupların insan hakları ihlalleri ve tüm savaş suçlarının, sert bir dille kınandığını" hatırlatan MSD, şöyle devam etti:

"Türk devletine bağlı terörist grupların Efrîn, Serêkaniyê ve Suriye’de sivillere karşı işlenen etnik soykırım ve savaş suçlarının tamamı, Türkiye hükümetinin emriyle yapılmıştır.

Raporda terörist grupların Türk yetkililerinin gözü önünde Kürt, Êzidî halklarına yönelik vahşi suçlar işlediği, kadın, yaşlı ve çocuklara yönelik katliam, işkence, kaçırma, tutuklama, hırsızlık, tarihi ve dini yerleri talan etme, cinsel istismar suçlarının işlendiğini belirtiliyor.

Komisyon, raporda işgalci Türk devleti ve ona bağlı terörist gruplar tarafından işlenen tüm suçlar karşısında üzüntülerini dile getirdi. Ayrıca Elok İstasyonu’nun durdurulmasıyla içme suyunu Hesekê’de bulunan bir milyondan fazla insana karşı savaş aracı olarak kullandığını belirtmiştir.

Raporda, Türk devletinin uluslararası terörizmin destekçisi olduğu Akdeniz ülkelerinin ve komşu ülkelerin egemenlik haklarını ihlal eden bir devlet olduğu belirtildi. Düşmanca politikaları yoluyla çatışma ve anlaşmazlık yaratarak bölgenin güvenliğini ve istikrarını bozduğu kaydedildi.

Uluslararası toplumu Suriye halklarına yönelik işlenen suçlara karşı derhal tedbir almaya çağırıyoruz. BM Güvenlik Konseyi’ni Türk devleti ve bağlı terörist grupları derhal Suriye topraklarından çıkarmaya, Türk devleti ve yetkililerinin, işledikleri suçlardan ceza alması için özel bir uluslararası mahkeme kurmaya, DAİŞ ve terörist grupları cezalandırmaya çağırıyoruz."