Kuzey ve Doğu Suriye STK’larından BM’ye çağrı

Kuzey ve Doğu Suriye’de faaliyet yürüten 17 sivil toplum kuruluşu, Türk devletinin saldırılarına karşı ortak bir mektup ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’ni harekete geçmeye çağırdı.

Ortak bir mektup kaleme alan 17 sivil toplum kuruluşu, özellikle 19 Kasım’dan itibaren boyutlanan işgal saldırılarına dikkat çekti.

Toplumsal Diplomasi Merkezi öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum örgütleri, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e yazıkları açık mektupta saldırıların durdurulması için adım atılmasını istedi.

Siviller ve sivil alt yapıların hedef alındığına vurgu yapılan mektupta Kobanê, Dêrik, Şehba, Eyn Îsa ve Zirgan’a düzenlenen hava saldırılarında askerî şehadetlerin dışında gazeteci İsam Abdullah da dahil 16 sivilin şehit olduğu, onlarcasının da yaralandığı belirtildi.

Mektupta “Askerî saldırılara karşı kendi koruma girişimleri için BM Sözleşmesinin 51’inci maddesine BM Güvenlik Konseyi’nin onayı gerekmektedir. Fakat Türk devleti şimdiye kadar bunu BM gündemine taşımadan hareket etmiştir” denildi.

Sivil toplum örgütleri devamla şunlar belirtti:

“Türkiye’nin yaptığı kendini savunmak değildir. Ekim 2019’da Türkiye, ABD ve Rusya arasında varılan ateşkes anlaşması, Türk devleti tarafından birçok kez ihlal edilmiş fakat Ankara bu ihlallerden dolayı hiçbir ceza almamıştır.

Uçak ve topçu saldırıları sürerken Türkiye cumhurbaşkanı, bölgede yeni işgal alanları oluşturma amaçlı yeni bir kara saldırısı başlatacaklarını ilan etmiştir. Suriye topraklarına yönelik bu işgaller çok sayıda kişinin maruz kaldığı insanî krizlere ve göçlere sebep olacaktır.

Türkiye’nin saldırıları nedeniyle bölge güvenliği bozulmakta, DAIŞ’in yeniden örgütlenmesi için zemin oluşmaktadır. Bu suretle Türkiye, DAIŞ’e karşı verilen ortak mücadele girişimlerine darbe vurmakta, bölgesel ve uluslararası barışa olumsuz etkide bulunmaktadır.

Bu mektubun altında imzası bulunan Ortadoğu ve dünya sivil toplumunun temsilcisi kuruluşlar olarak BM Genel Sekreterliğine, ilgili kurum ve kuruluşlara, söz konusu gayrimeşru ve hukuk dışı saldırılara karşı tedbir almaya çağırıyoruz. Kuzey ve Doğu Suriye’deki Türk işgalciliğini bitirmesi için BM’ye, görevlerine sahip çıkma çağrısında bulunuyoruz. 

Toplumsal Diplomasi Merkezi, Kuzey ve Doğu Suriye’de faaliyet yürüten 16 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla 1 Aralık’ta, Ortadoğu ve dünya genelindeki sivil kuruluşlar ve ünlü isimlerden saldırılara karşı durulması için imza toplamaya başlamıştı. Söz konusu imza kampanyasıyla BM Genel Sekreterliği’ne, Türk devletinin saldırılarını durdurmak için çağrı yapılmaktadır.”

Mektupta imzası olan kuruluşlar:

1-Toplumsal Diplomasi Merkezi

2-Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM)

3-Reqa Sivil Toplum Kuruluşları

4-Tebqa Sivil Toplum Kuruluşları

5-Kongra Star

6- Zenûbiya Kadın Topluluğu

7-Sara Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Örgütü

8-Özgür Basın Birliği (YRA)

9-Rojavayê Kurdistanê Aydınlar Dayanışması (HRRK)

10-Rojava Üniversitesi

11- Kültür Sanat Hareketi (TEV-ÇAND)

12-Cizre Bölgesi Belediyeler Komitesi

13-Efrîn Sosyal Topluluğu

14-İdlib El Xedra Meclisi

15-Kuzey ve Doğu Suriye Gaziler Federasyonu

16-Keziyên Kesk Örgütü

17-Heyva Sor a Kurd