Kuzey ve Doğu Suriye’deki Newroz kutlamalarında Abdullah Öcalan’a özgürlük talebi

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetime bağlı bir çok kentte yapılan Newroz kutlamalarına Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü talebi damgasını vurdu.

ROJAVA'DA NEWROZ

Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde Newroz kutlamaları devam ediyor. Kutlamalarda Newroz’da direnişin büyütülmesi gerektiği belirtilirken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanacağı vurgulandı.

EYN ÎSA

Eyn Îsa ilçe halkı ve Girê Spî göçmenlerinden yüzlerce kişi, ilçe merkezindeki Özgür Kadın Parkı’nda Newroz kutladı. Newroz kutlamasına toplumun ve aşiretlerin kanaat önderleri ile Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi temsilcileri katıldı.

Bölge halkının Newroz’unu kutlayan Girê Spî Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Heza Mihemed, onurlu bir yaşamın kurulması için yürütülen büyük mücadele ve fedakarlığa rağmen Demokratik Özerk Yönetim projesinin yok edilmesine yönelik girişimlerin devam ettiğini, ancak halkın direnişiyle bu girişimleri de boşa çıkaracağını vurguladı.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Girê Spî Meclisi Eş Başkanı Bêrîvan Îsmaîl, özgürlük, adalet ve demokrasinin sağlanması için en doğru yolun Önder Abdullah Öcalan’ın fikirleri olduğunu kaydetti. Îsmaîl, “Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve tüm halkların huzurlu bir yaşama kavuşması için Newroz ruhuyla mücadele ve direniş düzeyinin büyütülmesi gerekiyor” dedi.

Kutlamada Koma Dayikan, Koma Zemara ve Fırat Kantonu Baqî Xido Merkezi gibi çok sayıda grup eserlerini seslendirdi.

KOBANÊ

Kobanê’de, “Önder Apo’ya özgürlük Kürt sorununa siyasi çözüm” şiarıyla Sirîn ilçesinde ve Kobanê Üniversitesi’nde Newroz ateşi yakıldı. Kobanê’nin Sirîn ilçesinde Newroz etkinliği yüzlerce yurttaşın katılımıyla Sirîn Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlendi. Burada konuşan Sirîn İlçe Meclisi Eş Başkanı Şebo Ebdirezaq, “Bölgedeki tüm halkların Newroz’unu kutluyoruz” dedi.

Kobanê Üniversitesi’nde de öğrenci ve öğretim üyelerinin katılımıyla Newroz ateşi yakıldı. Kutlamada konuşan Kobanê Üniversitesi Eş Başkanı Şervan Mislim,  “Newroz’u demokratik ulus ruhuyla kutlayalım” çağrısı yaptı.