GÖRÜNTÜLÜ

Kobanê ve Eyn Îsa’da Newroz kutlamaları

Kuzey ve Doğu Suriye’nin Kobanê ve Eyn Îsa kentlerinde Newroz bayramı coşkulu bir şekilde kutlandı.

ROJAVA NEWROZU

Eyn Îsa ilçe halkı ve işgal altındaki Girê Spîli yüzlerce göçmen ilçe merkezindeki Özgür Kadın Parkı’na Newroz kutlaması için buluştu. 

Kutlamaya toplumun ve aşiretlerin kanaat önderleri ile Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi temsilcileri katıldı.

Girê Spî Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Heza Mihemed, Demokratik Özerk Yönetim projesi için yürütülen büyük mücadele ve fedekarlıklara vurgu yaptı. Bu projeyi hedef alan saldırıların halkın direnişi ile boşa çıkarılacağı kaydedildi. 

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Girê Spî Meclisi Eş Başkanı Bêrîvan Îsmaîl, özgürlük, adalet ve demokrasinin sağlanması için en doğru yolun Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirleri olduğunu ifade etti. 

Koma Dayikan, Koma Zemara ve Fırat Kantonu Baqî Xido Merkezi’nin de aralarında olduğu çok sayıda grup kutlamada sahne aldı. 

KOBANÊ

Kobanê’de ki kutlama diğer kentlerde olduğu gibi “Önder Apo’ya özgürlük Kürt sorununa siyasi çözüm” sloganıyla gerçekleşti. 

Bu kapsamda Sirîn ilçesinde ve Kobanê Üniversitesi’nde Newroz ateşleri yakıldı.

Sirîn ilçesindeki kutlamaya yüzlerce kişi katıldı. Sirîn Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen kutlamada konuşan İlçe Meclisi Eş Başkanı Şebo Ebdirezaq, “Bölgedeki tüm halkların Newroz’unu kutluyoruz” dedi.

Kobanê Üniversitesi’nde de öğrenci ve öğretim üyelerinin katılımıyla Newroz ateşi yakıldı. Kobanê Üniversitesi Eş Başkanı Şervan Mislim, halkın, Abdullah Öcalan’ın, gerillanın ve savaş cephesindeki tüm savaşçıların Newroz’unu kutladı. 

Mislim, “Bu Newroz'da Önder Apo'nun fiziki özgürlüğünü sağlayalım, bu Newroz'da yeni bir atılacak atılacak. Newroz'u demokratik ulus ruhuyla kutlayalım” dedi.