Kobanê direnişi ve Apê Nemir

Kobanê direnişinde DAİŞ çetelerine karşı YPG-YPJ savaşçıları ile birlikte mevzide direnen Apê Nemir, oyun oynayan Kobanêli çocukları gördüğünde yaşadığı tüm zorlukları unuttuğunu söylüyor.

Rojava Devrimi'nde önemli bir yere sahip olan Kobanê direnişinden bahsedildiğinde akla gelen ilk isimlerden biri Apê Nemir. Kobanê'ye saldırıların ardından Apê Nemir de YPG-YPJ savaşçıları ile birlikte topraklarını savunmak için DAİŞ çetelerine karşı direnir. Biz de Kobanê'nin kurtuluşunun yıl dönümünde Apê Nemir ile 4 yıl önce savaştığı sokakları dolaşmak istedik.

Apê Nemir'in DAİŞ çetelerine karşı savaştığı mevzilerden birine gidiyoruz, buraları daha önce hiç merak edip etmediğini sorduğumda şu cevabı veriyor: "Burada çok karışık duygular yaşıyorum. Buraya geldiğimde birlikte savaştığımız ve daha sonra şehit düşen arkadaşlarım aklıma geliyor. Bu durum canımı çok yakıyor."

Biraz sessizleşen Apê Nemir, "Burası heval Nefel'in yeriydi, daha sonra Rojhilat alanında şehit düştü. Birlikte savaştığımız zaman herkes bana 'Nefel senin kızın mı?' diye soruyordu. Bakurluydu, ondan büyük bir güç ve moral alıyordum" diyor.

KOBANÊLİ ÇOCUKLAR YAŞANAN TÜM ZORLUKLARI UNUTTURUYOR

O dönem tüm dünyayı tehdit eden DAİŞ çetelerinin yenilgisi YPG-YPJ ve Apê Nemir gibi savaşçıların sayesinde oldu. 4 yılın ardından Kobanê'de çok büyük gelişmeler yaşandı. Bugünlerde ise, Türk devleti, Apê Nemir gibi savaşçıların özgürleştirdiği alanları işgal etmenin peşinde. Sokakları dolaştığımızda Kobanêli çocuklarla karşılaşan Apê Nemir, çocukların oyun oynadığını gördüğünde çektiği onca zorluğu biranda unuttuğunu anlatıyor.

Apê Nemir irade sahibi milyonlarca yurtsever Kürtlerden sadece biri. Kobanê'de yaşamını sürdüren Apê Nemir'in hayat hikayesini dinlediğimizde DAİŞ çetelerine karşı nasıl bir direniş sergilendiğini daha iyi anlıyoruz. DAİŞ tarafından açılan ateş sonucu eli yaralanan Apê Nemir, "Elim eskisi gibi olsaydı yine eskisi gibi mevzideki yerimi alırdım" diyor.