Kadınlardan YPJ ve Beth Nehrîn’e destek deklarasyonu

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi bünyesindeki kurum ve meclislerde yer alan kadınlar, savunma güçleri YPJ ve Beth Nehrîn, desteklerini açıkladı.

DAİŞ çetelerine karşı 23 Mart’taki zaferin ardından Hesekê’de YPJ Genel Komutanlığı tarafından düzenlenen kutlama etkinliğine Kuzey ve Doğu Suriye’deki sivil meclisler ve özerk yönetim kurumlarındaki kadınlar, destek mesajı gönderdi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Berivan Xalid tarafından okunan mesajda, “Ataerkil sistem ve zihniyetinin sona ermesi için toplumun örgütlenmesi amacıyla Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) ve Beth Nehrin askeri güçleri oluşturuldu. Kadınların öz savunmaya katılmalarıyla birlikte Serêkaniyê’de başlayan direniş giderek Halep, Kobanê, Minbic, Tebqa, Reqa’yla devam etti ve son olarak da Derazor’da DAİŞ tasfiye edildi” denildi.

Kadın savunma güçlerinin bölgedeki Asuri ve Süryani kadınları saldırılardan koruduğuna vurgu yapılan açıklamada, bölgede siyasi, toplumsal düzlemde kadın örgütlemesine devam edildiğinin altı çizildi.

Açıklamada, “Biz bu belgeyi, Kuzey ve Doğu Suriye halklarına, temel insan hakları ilkelerinin hakim olduğu, tüm farklılıkların kendi temsillerini bulduğu ve aynı zamanda ahlaki bir sistemi talep eden herkese sunuyoruz” denildi.

Sözkonusu açıklamanın, dışarıdan ve içeriden kadınları dışlayan her türlü dayatmayı ortadan kaldırmayı amaçladığını belirten kadınlar, “Bu da ancak siyaset ve savunmada kendi öz gücüne dayanma, yine toplumsal alanda kendi örgütlülüğünü güçlendirmekle mümkündür” diye ekledi.

Kadınlar, şu taahhütlerde bulundu:

“Belirlenen amaçların yaşamsallaşması için şehitlerin ve direnişçilerin yolunda yürünecektir”, “Efrîn’in özgürleştirilmesi mücadelenin en başta gelen amaçlarından biridir”, “Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınların savunma güçleri YPJ ve Beth Nehrîn, desteklenecektir.”