Heyva Sor Eşbaşkanı: Efrîn üzerindeki tehdit çok büyük

Efrîn üzerindeki tehdidin büyük olduğunu belirten Heyva Sor A Kurd Eşbaşkanı Dr. Nûrî Şêx Qenber, Türk devletinin halkı katliam tehdidiyle Efrîn'den çıkartmaya çalıştığını kaydetti.

İşgalci Türk devletinin 20 Ocak'tan bu yana sürdürdüğü Efrîn'e yönelik işgal saldırılarında, 35'i çocuk, 29'u kadın 232 sivil katledildi; 90'ı çocuk, 100'ü kadın 668 sivil ise yaralandı. Türk devletinin işgal saldırılarına ilişkin ANF'nin sorularını yanıtlayan Heyva Sor A Kurd Eşbaşkanı Dr. Nûrî Şêx Qenber, Türk devletinin halkı katliam tehdidiyle Efrîn'den çıkartmaya çalıştığını kaydetti.

Türk devletinin saldırılarının başladığı günden beri sivillerin durumunu kayıt altında aldıklarını belirten Qenber, savaş uçaklarının özellikle sivil yerleşim yerlerini hedef aldığını söyledi. Qenber, "Heyva Sor a Kurd olarak saldırıların başından itibaren özellikle sivillerin durumunu izliyoruz. Burada bizim gördüğümüz, sivillerin esas hedef olduğudur. Askeri alandan ve savaşçıların bulunduğu yerlerden çok uzak olan sivil yerlerinin hedef olduğunu gördük. Mesela birçok yerde çobanlar hedef alındı. Gobelê, Cilbirê ve Basûtê'de direkt olarak siviller hedef alındı ve katliamlar yapıldı" diye konuştu.

EFRÎN'E YOĞUN BİR GÖÇ DALGASI YAŞANDI

Sivillerin topraklarını terk etmeleri için bilinçli bir şekilde hedef alındığını vurgulayan Qenber, "Onların bu saldırılarda temel hedefleri halkı korkutup kaçırtmaktır. Daha sonra da bu köylere işbirlikçi çetelerini yerleştirmeyi hedefliyorlar. Bu köylerden çıkan halkın hepsi Efrîn merkeze göç etmek zorunda kaldı. Tabii ki merkezde bu kadar insanın toplanması da farklı sorunları beraberinde getirdi. Yer barınma sorunundan, insani ihtiyaçları karşılamaya kadar birçok sorun var" dedi.

KENTTE SU SORUNU YAŞANIYOR

"Son bir haftadır da bu saldırının üzerinde ortaya çıkarttığı tehlikeler çoğaldı" vurgusunda bulunan Qenber, şunları dile getirdi: "Bundan bir hafta önce şehrin tek içme suyu tesisi ellerine geçti ve Efrîn'in suyu kesildi. Efrîn halkı şimdi su ihtiyacını kentteki kuyulardan sağlıyor. Fakat bu kuyu suları da temiz değil. Tahlilden geçirilmiş bir su değil. Efrîn'deki tam net nüfusu bilmesek de 700 bini aşkın sivil bu suyu içmek zorunda ve kuyular da ihtiyacı karşılamıyor. Kuyu suları tahlil edilmediği için ileride özellikle kadın ve çocuklarda farklı hastalıklar baş gösterme tehdidi barındırıyor."

EFRÎN'DEKİ SORUNLAR

Efrîn üzerindeki diğer bir tehdidin de Halep-Efrîn yolunun hedef alınması olduğunu ifade eden Qenber, Efrîn'in dünyaya açılan tek kapısının bu yol olduğunu söyledi. Qenber, "Halep yolu üzerinden Efrîn halkına gelen gıda ve ilaç yardımlarının konvoylarının birkaç kez hedef alınması nedeniyle, son bir haftadır bu yardımlarda kesildi. Hastanelerde ilaç giderek tükeniyor, gıda tükeniyor ve en önemlisi mazot tükeniyor. Son altı yıldır Suriye devleti Efrîn halkına elektrik vermedi. Altı yıldır Efrîn'in elektrik ihtiyacı jeneratörlerle sağlanıyor. Mazotun tükenmesiyle tümden elektrik kesilecek. O zaman fırınlar, hastaneler de çalışamayacak duruma gelecek" dedi.

'KÜRTLERİN MALLARI TALAN EDİLİYOR'

Türk devletinin Efrîn'in dünya ile bağlantısını koparmak için kentteki iki baz istasyonunu da vurduğunu hatırlatan Qenber, "Bunlar her geçtikleri köyde halkı katlediyor, işkence ediyor ve mallarını talan ediyorlar. Bunu meşrulaştırmak içinde bu insanları dinsizlikle itham edip, katledilişlerini vacip kılıyorlar. Bu bizde büyük bir tedirginlik oluşturuyor. Eğer dünya sessiz kalırsa ve bunlar Efrîn'e girerlerse yüzbinlerce insanın katliamdan geçmesi söz konusu olabilir" ifadelerinde bulundu.

'İLERİDE PİŞMANLIK YAŞAMAYIN'

Efrîn üzerindeki tehdidin büyük olduğuna işaret eden Heyva Sor A Kurd Eşbaşkanı Dr. Nûrî Şêx Qenber, sözlerini şu çağrıyla sonlandırdı: "Efrîn halkı üzerindeki tehdit büyüktür. Bu nedenle biz tüm uluslararası kurumlara, sınır tanımayan doktorlara ve UNICEF'e ve BM'ye sesleniyoruz: bu katliamların önüne geçsinler. Daha büyük katliamların önünü almak için rollerini oynasınlar. Bir gün tüm bunların yaşandığından dolayı pişmanlık duymaması için harekete geçmeliler."