Hesen: Saldırı olursa büyük direniş sergilenecek

PYD Eşbaşkanı Şahoz Hesen, diyaloğu esas aldıklarını ancak Türk devletinin saldırması halinde büyük direniş sergileyeceklerini belirtti.

ANHA'ya konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Şahoz Hesen, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük işgal tehditleri ve sınır hattına yaptığı askeri sevkiyata dikkat çekti. Hesen, her türlü sorunun çözümü için diyalogu esas aldıklarını ancak olası bir işgal saldırısına karşı da büyük bir direniş sergileyeceklerini vurguladı.

QSD’nin DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratmasının ardından Türk devletinin bölgenin huzur ve güvenliğini yıkmak için her türlü yolu denediğine değinen Hesen, şunları kaydetti:

“Türk devleti ve DAİŞ çeteleri arasındaki ilişki defalarca belgelendi ve DAİŞ’e en çok destek verenin Türkiye olduğu ortaya çıktı. Son olarak Efrîn’in işgalinde de bu çete grubu kullanıldı ve böylelikle Suriye’nin bir parçasının koparılması hedeflendi. Türk devleti, Suriye krizinin başından bu yana Suriye’yi işgal etmeyi hedefledi. Erdoğan birkaç hafta içerisinde Şam’da namaz kılacaklarını belirtiyordu. Şimdi de DAİŞ çetelerinden özgürleştirilen alanları tekrardan işgal etmek istiyor. Bununla esas olarak Demokratik Özerk Yönetim tecrübesi tehdit ediliyor.”

'DAİŞ CANLANIR' UYARISI

Türk devletinin işgal tehditlerinin tutuklu DAİŞ çeteleri konusunu tehlikeye sürüklediğini belirten Hesen, “Çok fazla sayıda DAİŞ çetesi tutuklu bulunuyor. Bu sorun çözülmelidir. Bunun için kimi girişimler var ancak Türk devletinin bu tehditleri DAİŞ çetelerine bir kez daha nefes aldırmaktadır. Bu tehditler ile DAİŞ çetelerinin tekrardan harekete geçme tehlikesi bulunuyor. Türkiye, bunu bilinçli bir şekilde yapıyor” dedi.

‘TÜRK DEVLETİ TEHLİKE YARATIYOR'

Türk devletinin bölgenin barış ve huzuru için büyük bir tehlike yarattığına vurgu yapan Hesen, “Kürt halkına karşı soykırım politikası yürütüyor. DAİŞ ve El Nusra çeteleri eliyle başaramadığını şimdi kendisi yapmak istiyor. Türk devletinin siyaseti tehlikelidir, kirlidir ve hiç kimse tarafından kabul edilmemektedir” şeklinde konuştu.

Osmanlı devletinin bölgedeki katliamlarına da dikkat çeken Hesen, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu katliamları tekrarlamak istediğini ve bu politikanın da tüm halklar için büyük bir tehlike yarattığını vurguladı.

'TÜRK DEVLETİ DURDURULMALI'

Hesen, Türk devletinin işgale zemin hazırlamak için ortaya attığı gerekçelere ilişkin ise şunları belirtti:

“Kuzey ve Doğu Suriye’den Türkiye’ye tek bir kurşun sıkılmamıştır. Aksine bölgemize dönük tüm saldırılar Türkiye sınırından yapılmıştır. Bu durum, bölgenin huzur ve güvenliği için büyük tehlikedir ve Türk devletinin bu tehditleri durdurulmalıdır. Uluslararası güçler, Türk devletinin tehditlerinin Suriye’nin toprak bütünlüğü ve geleceğini tehlikeye attığının bilincinde olmalıdır.”

'KÜRTLER BÖLGEDEN TEMİZLENMEK İSTENİYOR'

Hesen, bölgenin huzur ve güvenliğini korumak isteyen tarafların, ilk etapta Türkiye’nin tehditlerini durdurması gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye bir taşla iki kuş vurmak istiyor. Suriye’yi parçalamak ve Kürtlere yönelik katliam siyasetini sürdürmenin peşinde olan Türkiye, hiçbir gerekçe sunmadan kendisine bağlı çete gruplarını Kürtlerin evlerine yerleştirmeyi ve Kürtleri buralardan temizlemeyi amaçlıyor” şeklinde konuştu.

'SALDIRI OLURSA BÜYÜK DİRENİŞ SERGİLERİZ'

Kuzey ve Doğu Suriye’nin güvenli olduğunu, Türkiye’nin tehlike yarattığına işaret eden Hesen, “Uluslararası güçler, bu güvenliği geliştirilmelidir. Bizim için çözüm ve diyalog esastır. Ancak eğer Türk devleti diyalogu esas almaz ve saldırırsa o vakit biz de saldırılara karşı büyük bir direniş sergileriz” dedi.

'SONUÇLARI AĞIR OLUR!'

Hesen, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye sınır hattındaki askeri hareketliliğine de şöyle dikkat çekti:

“Şüphesiz, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye saldırmaya niyeti var. Eğer niyeti olmasaydı bu kadar asker, ağır silah ve çeteleri sınır hattına yerleştirmezdi. Ancak herkes, böylesi bir saldırının sadece bölge halkı için değil Türkiye için de büyük bir karışıklık çıkaracağının bilincinde olmalıdır. Ayrıca, DAİŞ sorunu halen çözülmeden İran ve Suriye rejiminin de bölgeye ilerlemesinin önü açılmış olur. Olası bir saldırı ABD ve Rusya’nın da politikalarını etkileyecektir.”

PYD Eşbaşkanı Şahoz Hesen, Türkiye’nin ekonomik, siyasi ve toplumsal bir kriz yaşadığını belirterek, şöyle dedi: “Türkiye’deki son seçimlerde halk Erdoğan’a ‘Artık bu politikalarını kabul etmiyoruz’ dedi ve demokrasideki ısrarını ortaya koydu. Faşist bir zihniyet ile Kuzey ve Doğu Suriye’ye açılacak bir savaş hiçbir sorunu çözmez. Erdoğan ve hükümetinin hiçbir şekilde savaş çıkarma hakkı yoktur."