Heleb: Kobanê, DAİŞ için sonun başlangıcı oldu

Ortadoğu ve dünya halkları için büyük bir umut ve DAİŞ ile işbirlikçileri için "sonun başlangıcı" olan Kobanê zaferi 6. yılında. Kobanê savaşını ve zaferini anlatan dönemin YPG komutanlarından Heleb, "Kobanê, DAİŞ'in bitişinin başlangıcı oldu" diyor.

Bundan altı yıl önce tüm Ortadoğu ve hatta dünyaya büyük korku salan DAİŞ çeteleri, işgal için yönünü Kobanê'ye çevirdi. Musul ve Suriye'nin yarısını işgal ederek "hilafet" ve "devlet" ilan eden DAİŞ'in ilk ve en büyük yenilgisi ise Kobanê'de YPG/YPJ savaşçıları karşısında oldu. 15 Eylül 2014 tarihinde Musul'da elde ettiği ABD silahları ve Reqa'da elde ettiği Rus silahlarıyla Kobanê'ye yönelen DAİŞ çeteleri, YPG/YPJ savaşçıları ve halkın sergilemiş olduğu 134 günlük tarihi bir direniş neticesinde büyük bir hezimet yaşadı.

26 Ocak 2015 tarihinde DAİŞ'in Kobanê'de aldığı yenilgi, kendileri için "sonun başlangıcı" oldu ve o günden sonra DAİŞ adım adım geriletilerek 21 Mart 2019 tarihinde ise Dêrazor'un Baxoz nahiyesinde karadaki hakimiyeti son bulmuş oldu. DAİŞ karşısında sergilemiş olduğu direnişle tüm dünya halklarının sembolü olan Kobanê zaferinin sahiplerinden biri olan YPG komutanlarından Serdar Heleb, o günleri ANF'ye anlattı.

ŞENGAL VAHŞETİ, TÜM KÜRTLERE BİR MESAJDI

DAİŞ'in Kobanê'yi hedef aldığında en güçlü döneminde olduğunu hatırlatan Serdar Heleb, Kobanê'ye yönelik saldırıların siyasi bir hedefinin de olduğunu ifade ediyor. Serdar Heleb, "Çünkü Kobanê devrimin ilk gerçekleştiği kentti. Yine Önderliğimizin Rojava'da adım attığı ilk kentti. Düşman bunu çok iyi tahlil etmişti ve o temelde saldırı kararı almıştı" diye kaydediyor.

DAİŞ çeteleri Kobanê'ye yönelik ilk büyük saldırısını 2014 Temmuz ayı başlarında düzenledi ve devrimin gerçekleştiği 19 Temmuz tarihinde Kobanê'yi düşürerek, devrimi sonlandırma planına göre hareket ediyordu. Ancak büyük bir direnişle karşılaşınca bu hedefini gerçekleştiremedi. Ardından Şengal'e yöneldi ve büyük bir vahşete imza atarak Kürt halkına mesajını veriyordu.

ÖNCE PSİKOLOJİK HAREKAT BAŞLATIYORLARDI

Şengal'in yanı sıra Irak ve Suriye'de birçok yeri daha ele geçiren DAİŞ, 15 Eylül tarihinde daha büyük bir güç ve teknikle yeniden Kobanê'ye yöneldi. DAİŞ'in yöneldiği her yere önce psikolojik harekat başlattığını kaydeden Heleb, "Yarattıkları korkuyla birçok kenti birkaç saat içinde alıyorlardı. Bunda başarılıydılar. Halkta korku yaratıyorlardı ve kentleri çatışmasız bir şekilde alıyorlardı" diyor.

HALK BİZDEN HESAP SORAR, DİYORDUK

Kendilerinin bu psikolojik harekata teslim olmadıklarını dile getiren Heleb, "Çünkü bizler kendimize devrimci diyorduk ve halkımızı koruma sorumluluğunu üstlenmiştik. Eğer bunu yapamazsak, halk bizden hesap sorar, diyorduk" diye kaydediyor. DAİŞ üç taraftan çevrelediği Kobanê'ye binlerce çete üyesi ve çok ağır silahlarla saldırıyordu. Buna karşı az sayıdaki YPG/YPJ savaşçıları ise ferdi silahları ile kentlerini korumaya çalışıyordu.

DAİŞ'İN FETVASI, ERDOĞAN'IN NARASI

Heleb, "Bizler o zaman az sayıdaki bir güçle, büyük bir güce karşı nasıl direnebileceğimizi hesaplamaya çalıştık" diyor ve ekliyor: "Onun için en sonuç alıcı taktikleri uygulamaya karar verdik. Örneğin DAİŞ tüm gücümüzü köylerde imha etmeyi hedefliyordu, biz buna müsaade etmedik. Kademeli olarak, halkı geri çektik ve şehir savaşına hazırlandık. Temel hedefimiz halkı korumaktı. Çünkü Şengal senaryosunun sergilenebileceğini hesaplıyorduk."

DAİŞ'in "Kürtlerin malı, mülkü, namusu helaldir" fetvasının yanında Erdoğan'ın "Kobanê düştü, düşecek" naraları attığını hatırlatan Heleb, "Ama biz neye inanıyorduk? Haklı olduğumuza inanıyorduk, halkımızı ve toprağımızı korumamız gerektiğine inanıyorduk" diyor.

KOBANÊ'DE SADECE BİR ARÎN YOKTU

"Kobanê'de sadece bir Arîn yoktu, birçok Arîn vardı" diyen Heleb, o günlere dair şunları dile getiriyor: "Örneğin şehit Baran bir Arîn'di, şehit Êrîş bir Arîn'di, şehit Xwînda bir Arîn'di, Botanê Sor bir Arîn'di, heval Reşo bir Arîn'di... Büyük bir fedai ruh vardı. Birçok arkadaşımız hastaneden kaçıp cepheye geliyordu. Çok büyük bir fedakarlık ruhu vardı ve Kobanê zaferi o ruh sayesinde kazanıldı."

İNANMIŞ BİR GRUP İNSAN...

İnanmış bir grup insanın büyük fedakarlıklar ve azimle, tüm dünyanın başına bela olan DAİŞ'e büyük yenilgisini Kobanê'de yaşattığını dile getiren Heleb, "Kobanê, DAİŞ'in bitişinin başlangıcı oldu" diye kaydediyor.