Halkını seçen bir doktordu

Bager Boran, Tıp Fakültesi’ni bitirmiş, zeki ve bilinçli bir Kürt’tü. Zor olanı seçti. DAİŞ saldırınca cepheye koştu ve savaştı. Türk devletinin iki yıl önceki Mexmûr saldırısında ölümsüzleşti.

Halkını savunmak için hiçbir sorumluluktan kaçınmayarak DAİŞ çetesine karşı fedakârca savaşan Bager Boran, her zaman en önde durmayı başardı. Sömürgeciler ve kurdukları sistemlerin verdiklerini reddetmekte tereddüt etmedi. Savunmasına koştuğu Mexmûr’da 6 Aralık 2017’de şehadete ulaştı.

DAİŞ çetesinin şehirleri işgal ettiği, terörüyle dünyayı irkilttiği günlerde Kürt güçleri büyük bir direniş geliştirdi. DAİŞ, Ağustos 2014’te Mexmûr Mülteci Kampı’na saldırdı. Kamp sakinleri, kendi öz savunma güçlerini kurarak HPG ve YJA STAR gerillalarıyla omuz omuza savaştı. Sadece Mexmûr’u özgürleştirmekle kalmayıp çevredeki birçok yeri de kurtardılar. Bu süreçte yüzlerce Kürt genci, direnişe katılarak DAİŞ’in saldırısının kırılmasında aktif rol oynadı. Bu gençlerden biri de Bager Boran’dı. Direnişe birlikte katıldığı, aynı cephede savaştı ve şehadet anınan kadar da ayrılmadığı yoldaşı Amed Şiyar, Bager Boran’ı anlattı:

HER ŞEYİ BIRAKIP HALKINA SARILDI

Aydın ve gelişkin bir kişiliğe sahipti. Tıp’ı bitirdi. Halkımıza karşı soykırım saldırıları olduğunu görünce direniş saflarına katıldı. Sistemin sunduklarını bir kenara bırakıp halkını korumak için Mexmûr Öz Savunma Güçleri’ne dahil oldu. Önünde rahat yaşayabilme imkanları varken zor olanı seçti; halkı için savaşmayı göze aldı.

BİLİNÇLİ VE PAYLAŞIMCIYDI

Zekiydi, duygusal ve pratikti. Saygındı, yaşça büyüklerinden de saygı görürdü. Bilinçli ve paylaşımcıydı, bu yüzden de çekim merkeziydi. Kürt Halk Önderi Öcalan’a bağlıydı. Sadece duygusal bir bağlılık değildi, okumuş ve anlamış olmanın ermiş haliydi. Kendine saklamazdı, tartışı ve paylaşırdı.

HER ANLAMDA ÖLÇÜLÜYDÜ

Ölçülüydü, espride ve hüzünde de öyleydi. Mütevazıydı ama sahiciydi ki oturup kalkmasından konuşmasına kadar yansırdı. Temsil ettiği değerlerin farkındaydı ve her adımı buna uygundu.

Halkını savunmak için hiçbir sorumluluktan kaçınmayarak DAİŞ’e karşı fedakârca savaştı ve her zaman en önde durmasını başardı. Halkının özgürlük mücadelesini her şeyin önüne koydu. Türk devletinin, 6 Aralık 2017’de Mexmûr Mülteci Kampı’na saldırısı sonucu Kürdistan’ın ölümsüzleri arasına katıldı.