Gazeteci Medin: İsveç Kürtleri desteklemeli

İsveçli Gazeteci-Yazar Joakim Medin, İsveç ve Uluslararası Koalisyon’un Kuzey-Doğu Suriye’ye desteğini sürdürmesi gerektiğini söyledi.

Özgür Avrupa Radyosu (RFE/RL) dünkü yayınında İsveç'in başkenti Stockholm'de 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan 2017’deki saldırıyla ilişkileri olduğundan şüphelenen iki DAİŞ'linin Kuzey-Doğu Suriye'de tutuklu olduklarını duyurdu.

Saldırı gerçekleştiren Rakhmat Akilov, 2018’de “terör eylemi gerçekleştirmek” suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Tacik olan iki İki DAİŞ'i, Akilov'a saldırı talimatını vermekle suçlanmıştı. Bu DAİŞ'liler, Abu Davud kod adlı Parviz Saidrahmanov ile Abu Osama Noraki adını kullanan Tojiddin Nazarov'du. Saidrahmanov'un 2017’de öldürüldüğü açıklanmıştı.

Özgür Avrupa Radyosu, TRT Haber TV'nin Êfrin'de bir hapishanede tutulan DAİŞ'lilerle yapılan röportajdaki kişilerden birinin Saidrahmanov olduğunu açıkladı. Adı gizli tutulan Tacikistan'daki bir bürokratın söz konusu kişinin Saidrahmanov olduğunun kız kardeşi tarafından doğrulandığını söylediği belirtildi. Radyonun elde ettiği bilgilere göre Tojiddin Nazarov da Dêrazor’da tutuklu bulunuyor.

Açığa çıkan bu bilgileri ETC gazetesinde değerlendiren Gazeteci-Yazar Joakim Medin, Türkiye'nin Kuzey-Doğu Suriye’yi işgal saldırıları sırasında bazı DAİŞ'lilerin cezaevlerinden kaçtıklarını hatırlatan Medin, kaçanlar arasında Nazarov'un da olabileceğini ve bunun İsveç için tehdit oluşturacağı uyarısında bulundu.

Türk devletinin işgal ettiği yerlerdeki DAİŞ'lıların serbest bırakılmaları riski bulunduğunu hatırlatan Medin, “Bu, İsveç Hükümeti ve DAİŞ'a karşı Uluslararası Koalisyon’un Suriye'deki Kürtleri desteklemeyi sürdürmesinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” dedi.