Fransa’dan Esad’a: DAİŞ terörizmine karşı mücadele esastı

Baas rejimi lideri Beşar Esad’ın Fransa’ya yönelik ‘terörizmi destekleme’ suçlamalarına bu ülkeden sert yanıt geldi.

Beşar Esad, Fransa’nın Suriye’de iç savaşın başladığı ilk günden bu yana terörizmi desteklediğini savunmuştu. Fransa’nın Cenevre’deki son barış görüşmelerini tıkamakla suçladığı Esad, “Fransa bize ders verecek konumda değildir, çünkü ilk günden bu yana Suriye’deki terörizm destekçiliğinin bayraktarlığını yapmıştır” diye iddia etmişti.

Esad’ın açıklamalarına hem Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hem de Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’dan sert tepki geldi.

Suçlamaların ‘kabul edilemez’ olduğunu söyleyen Macron, ülkesinin ilk günden bu yana tutarlı bir siyaset izlediğini ve DAİŞ terörizmine karşı mücadeleye odaklandığını savundu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le görüşmesi sonrasında konuşan Macron, suçlamaları reddetti.

Macron’dan önce dün bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da, Esad’ın siyasi anlamda tutum takınacak pozisyonda olmadığını söylemişti. Le Drian, Esad’ın mevcut durumda Rusya ve İran’a bağımlı bir konumda olduğunu hatırlatırken, rejimin halka karşı işlediği cinayetlere vurgu yaptı. Le Drian, Esad rejiminin DAİŞ’çi çeteleri hapisten serbest bıraktığını hatırlatırken, ‘kendilerine ders verecek konumda’ olmadığını savunmuştu.