Erdoğan'dan yeni bir özel savaş aracı: Algı operasyonu dairesi

AKP-MHP iktidarı, İletişim Başkanlığı bünyesinde Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığı kurdu.

AKP-MHP iktidarı, özel savaş araçlarına bir yenisini ekledi. Adı "Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığı". Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bünyesinde kuruldu.

Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre sözkonusu dairenin "Türkiye'ye karşı yürütülen psikolojik harekât, propaganda ve algı operasyonu faaliyetlerini belirleyerek her türlü manipülasyon ve dezenformasyona karşı faaliyetlerde" bulunacağı belirtildi.

Dairenin görev tanımları şöyle belirlendi:

“*Devletin stratejik amaç ve hedefleri ile Devletin ve milletin menfaatleri doğrultusunda gerektiğinde ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak ulusal ve uluslararası alanda yürütülecek faaliyetlerde uygulanacak stratejik iletişim politikalarını belirlemek.

* Ulusal ve uluslararası alanda stratejik iletişim ve kriz yönetimi faaliyetlerini yürütmek ve bu kapsamda ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak.”

HALKI KİM İKTİDARIN ALGI OPERASYONLARINDAN KORUYACAK?

Türk hükümeti, "güvenlik", "devlet", "beka", "milli menfaatler" adına şimdiye kadar çok sayıda baskı aracı hayata geçirdi. Mevcut durumda "Terörle mücadele kanunu"nun zaten "terör propagandası" ve "örgüt üyeliği" suçlamaları ile her muhalife, her eleştiriye ve hatta sanal ağlardaki paylaşımlara karşı etkili bir silah olarak kullanıldığı düşünüldüğünde, yeni daire endişeleri arttırıyor.

Ayrıca, istihbarat, medya, polis ve yargı gibi tüm olanaklar ile yarattığı algı ve baskıya karşı toplumu ve bireyleri korumaya yönelik herhangi bir mekanizma yok.

Kurulan yeni mekanizmanın iktidarı güvenceye almak, algı operasyonları yürütmek, dezenformasyonu arttırmak ve muhalifleri susturmaya yönelik olduğundan şüphe ediliyor. Diğer bir ifadeyle, Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığı, rejimin yeni bir özel savaş aracı olarak önem kazanıyor.